Львівська міська рада: хто в домі господар?

Дата: 01.02.2011

Львівська міська радаЛьвівське представництво Громадянської мережі ОПОРА розпочинає серію публікацій про роботу депутатів шостого скликання на пленарних засіданнях Львівської міської ради. Основне наше завдання – дослідити відповідність задекларованих обіцянок та передвиборчих завдань реальним крокам, діям та вчинкам, які партії втілюють на практиці.

Попри те, що у Львівській міські раді представлено 11 політичних сил, основним гравцем тут залишається ВО «Свобода», яке налічує 55 депутатів з 90. Тому, забігаючи наперед, вже тепер можна зробити висновок, що більшість публікацій стосуватимуться сесійних рішень та голосувань саме цього об’єднання, проте позиції інших політичних сил теж знайдуть своє відображення.

Отже, 27 січня відбулося перше засідання 2-ї сесії Львівської міської ради VI скликання. Результатом спостереження Громадянської мережі ОПОРА за роботою пленарного засідання ради стало кілька висновків-порад, якими може послуговуватися громада міста Львова для задоволення своїх економічних, соціальних та культурних потреб.

Висновок перший: донесіть свою проблему до ключових гравців. Як вже зазначалося, більшість депутатів у Львівській міській раді представляють ВО «Свобода», тому, якщо Ви хочете вирішити якусь проблему, Вам саме до них. Але ж до кого саме? Оскільки більшість свободівців не має досвіду місцевого представництва (лише вісім депутатів були у минулій каденції), то повинні волею обставин спиратися на думку авторитетніших партійців, наприклад, Юрія Михальчишина – якщо йдеться про ідеологічні питання, чи до Андрія Хомицького – якщо потрібні консультації у питаннях соціально-економічних, до Романа Плахтія – з питаннями щодо комунального майна та власності, до Олега Махніцького – стосовно землекористування. Заручившись підтримкою когось з них, можна отримати гарантовану згоду ради. Саме ці депутати кивком вказують решті, яку кнопку тиснути. Отже, якщо Вам потрібно продовжити термін оренди приміщення, здійснити його викуп, взяти в оренду земельну ділянку, отримати ухвалу про землекористування, то підтримка цих депутатів є для Вас ключовою. Але при цьому слід попередньо розглянути всі обставини справи зі своїм депутатом-мажоритарником на широкомасштабних обговореннях, які «Свобода» вже почала втілювати в життя і планує зробити традиційними.

Висновок другий: орендарі в центральній частині міста – готуйте гроші. На останній сесії під час розгляду питань оренди нежитлових приміщень було відмовлено у продовженні договорів тим орендарям, які винаймали їх на пільгових умовах. Не пощастило творчим майстерням, розміщеним за адресами пл. Соборна, 17 та вул. Дорошенка, 38, а також міській централізованій бухгалтерії установ культури (пл. Ринок, 21) – їм оренду продовжили лише на 6 місяців, поки не підшукають іншого приміщення за межами центру. На переконання свободівців, подібні приміщення повинні здаватися на комерційній основі та приносити користь міському бюджету. Тому митцям вже зараз слід гуртуватися для того, аби переконати більшість міської ради у тому, що таке бачення економічного розвитку може бути хибним і призвести до масового виселення закладів культури. Подібна ситуація мала місце у Києві в 2007-2008 роках, коли, не витримуючи конкуренції з модними бутиками, на вулиці масово опинилися книгарні, а творчі майстерні художників перетворилися на затишні офіси.

Висновок третій: вважайте, не опиніться між молотом та ковадлом. Як це сталося з Українським католицьким університетом, якого депутати відмовилися звільнити від орендної плати за землю, розглядаючи питання «Про звільнення у 2011 році від сплати орендної плати за землю та земельного податку релігійних громад та релігійних організацій, навчальних і спортивно-оздоровчих організацій». За коментарем Юрія Михальчишина пропозицію ВО «Свобода» не ухвалила, оскільки вона була внесена міським головою з голосу. Справді, залишається незрозумілим, чому Андрій Садовий згадав про УКУ в день засідання. Можливі кілька пояснень: або Андрій Іванович намагався спровокувати інформаційну хвилю, чітко усвідомлюючи, що без внесення визначених параметрів земельної ділянки прийняти таке рішення неможливо; або міський голова не дійшов згоди у цьому питанні зі «Свободою» під час підготовки проекту рішення. Тому, при захисті власних інтересів враховуйте, що інформаційна війна між більшістю та міським головою наростає, та уникайте ситуацій, коли Вас ідентифікуватимуть з тією чи іншою групою, оскільки це може створити проблеми на окремих етапах затвердження рішення, яке Вас цікавитиме, через структури міської ради.

Висновок четвертий: публічні заяви можуть не мати жодного значення. Питання нічного клубу «Rafinad People», яке широко обговорювалося у засобах масової інформації напередодні, рада спускає на гальма. Гучні заяви ВО «Свободи» про неприпустимість гучного транслювання російської попси та неприйнятні режими роботи розважальних закладів залишаються в минулому. «Не все так просто. Мешканці можуть представляти інші інтереси. Власники клубу платять величезні податки», – сказав Василь Павлюк, секретар ради, і поставив на голосування питання про створення комісії для додаткового вивчення питання. Обуренню Юрія Кужелюка (партія «Україна Соборна»), в окрузі якого знаходиться згаданий нічний клуб, депутати не надали уваги. Саме він напередодні в присутності кількох високопосадовців з виконкому та колег-депутатів перевіряв роботу клубу. Вони склали акт, яким засвідчили, що музика справді лунає надто гучно. «Для Вас наші підписи нічого не значать?», – риторично запитав депутат. Ситуація з нічним клубом свідчить про відкритість та готовність фракції більшості до діалогу та співпраці із зацікавленими у вирішенні проблем членами територіальної громади, а також – про можливість бути переконаними. Тому, якщо вчора Ви були серед людей, з якими ВО «Свобода» планувала вести війну до переможного кінця, то вже завтра Ви можете стати їхнім союзником за умови вдало продуманої дипломатичної стратегії.

Тож які реалії маємо тепер, після двох місяців роботи представницького органу мешканців Львова? Громадянська мережа ОПОРА передбачала дещо ускладнену роботу новообраної Львівської міської ради VI скликання впродовж перших півроку діяльності. Передусім ми апелювали до браку досвіду членів новообраної ради. Проте тепер вимальовується інша загроза: більшість новообраних депутатів може так і не навчитися реально та ефективно працювати, адже основне, чого їх навчають досвідчені колеги, – це натискати правильну кнопку без належних на те пояснень.

Назар Матківський,
Львівське представництво ГМ ОПОРА
тел.: 063 628 68 38