Нова архітектурна епоха в центрі Львова: to be or not to be?

Дата: 13.01.2009

Місце спорудження готелю - фото ГМ ОПОРАПерипетії та дискусії довкола запланованої будівлі готелю на розі Вірменська-Краківська точаться без упину: вже дається в знаки втома від нерозуміння між громадськістю та міськими архітекторами, небажання порозумітися і знайти точку дотику, упередження сторін конфлікту щодо них же самих. Майбутній готель тут є радше заручником ситуації, аніж дійовою особою.

Сценарій розвитку подій довкола будівлі доволі похмурий. Відновлення старої будівлі лобіюють громадські організації, аргументуючи це необхідністю збереження естетики старого міста та боязню застати в центрі Львова ще одного монстра архітектурної промисловості. Цей страх можна пояснити Укрсоцбанком чи Валовою, 15.

Натомість, пан Криворучко твердить про неможливість відновлення історичної забудови, відстоює позицію нової інтерпретації колишніх забудівель та пропонує громаді альтернативний австро-люксембурзький варіант Германна і Валентино. За проектом на розі вулиць постане готельний комплекс, що формуватиме сприятливий життєвий простір міста. Обіцяють зберегти історичну парцеляцію будинку, задній фасад відповідатиме характеру вуличного простору та повинен бути візуально пов”язаним з Вірменською церквою.

Ще один ймовірний варіант – не брати тягаря на душу й залишити все так, як є. І байдуже, що краєвид далеко не найкращий і що діти на майданчику вже давно не граються…

Ірина Швець, Ольга Стрелюк, Львівське представництво Громадянської мережі ОПОРА

Місце спорудження готелю - фото ГМ ОПОРА
Місце спорудження готелю - фото ГМ ОПОРА
Місце спорудження готелю - фото ГМ ОПОРА