Інтерв’ю: Микола Щур про особливості роботи 116 ОВК та підготовку до виборів

Дата: 29.09.2012

За місяць до дня голосування найбільше уваги виборців та спостерігачів прикуто до роботи окружних виборчих комісій. Формування ДВК, розподіл членів дільниць, визначення керівного складу – всі ці речі безпосередньо впливатимуть на якість процедур в день виборів. Про ці та інші складові робочого дня пересічного представника окружної комісії Громадянській мережі ОПОРА розповів голова Львівської обласної виборчої комісії (місцеві вибори), а сьогодні — секретар ОВК у 116 окрузі — Микола Щур.

– Пане Миколо, і на виборах Президента у 2010, і на місцевих того ж року окружні комісії мали проблеми з матеріально-технічним забезпеченням. Яка ситуація у цьому питанні сьогодні?

– Ситуація, на жаль, не особливо покращилась. В нашій комісії маємо проблему з комп’ютерами і факсом. В наявності два комп’ютера, але вже доволі старі та малопродуктивні. А факс просто не працює. Також є проблеми із самим приміщенням для комісії. Через неналежний стан стін та підлоги в приміщенні холодно і сиро. Дійшло до того, що навіть для отримання банальної колодки на двері довелось пооббивати пороги кабінетів. Все впирається в бюрократичну тяганину. Допоки наш запит обійде всі ланкові кабінети і не опиниться у потрібної особи — пройде тиждень, а то і більше.

– Найгостріше питання сьогодні — формування ДВК. Як у вас відбулась ця процедура? Чи були подання від різних партій однієї і тієї ж особи?

– Відповідаючи на останнє питання скажу, що такі випадки були. Це стосується подання кандидатур від партій, які я називаю «технічними». Сама ж процедура подання кандидатур та формування пройшла відносно спокійно. Стосовно якихось інцидентів чи порушень — то таких не було, за винятком одного випадку, коли молода дівчина принесла подання з довіреністю на зовсім іншу особу. На слова, що вона «сестра особи, на яку виписана довіреність» і репліки деяких членів комісії «та давай приймемо ці документи, поглянь яка симпатична молоді дівчина» ми не повелися. Чекали три години, допоки приїде особа, на яку видано довіреність.

 – Під час голосування за постанову про визначення керівного складу ДВК, ОВК більшістю голосів не підтримала підготовленого Вами та заступником голови проекту, а взялася за власний розподіл. Причому Рішення приймалося вже 27 вересня. Чому комісія не погодилася на Ваш проект постанови? Якими критеріями для розподілу керівних посад керувалися Ви? Які критерії використали інші члени? Чи враховує затверджений розклад сил інтереси усіх суб’єктів виборчого процесу?

– Так, справді, ми із заступником готували проект цієї постанови 2 дні, опрацювавши всі без винятку подання від суб’єктів виборчого процесу. Основним критерієм  вибору керівного складу ДВК був досвід роботи на виборах, а також ми враховували вік, місце роботи та займану посаду. На дільницях, що знаходяться у Винниках та Рудне, додатковим критерієм було проживання в зазначених населених пунктах.  Крім того, намагались врахувати політичну складову — щоб в одній виборчій комісії не займали всі керівні посади представники однієї політичної сили (із врахуванням «технічних» партій). Під час підготовки цієї пропозиції ми були готові розглянути пропозиції від всіх членів комісії та й загалом робили це відкрито.

Однак, 12 членів комісії без будь-якої мотивації відхилили проект. Голова оголосив перерву для підготовки нового проекту постанови. Така перерва тривала до 24 години, однак жодного проекту на руки так ніхто і не отримав, а лише оголосили керівний склад ДВК. Перед голосуванням за утворення ДВК членами комісії ставились запитання щодо критеріїв формування цієї пропозиції і чим вона відрізняється від попереднього проекту постанови. На що отримали відповідь, що  тут враховані пропозиції Морської партії, Комуністичної та Ліберальної. Після обговорення та довгого оголошення такої пропозиції о 1:45 27 вересня 2012 року постанова була проголосована.

Отже, утворення дільничних виборчих комісій відбулося з грубим порушенням Закону України «Про вибори народних депутатів України», а саме частини першої статті 28 — порушений термін утворення ДВК, частин третьої і четвертої статті 3 — так як не були враховані інтереси всіх суб’єктів виборчого процесу. В результаті на керівні посади призначені люди без досвіду, які навіть і не бажали брати на себе відповідальність керівництва у комісіях, що робить проблематичним подальшу організацію виборчого процесу у виборчому окрузі.
– Згадаймо і про веб-камери на дільницях: яким чином ДВК вирішуватимуть проблему з підключенням до Інтернету на дільницях при умові, якщо оператором телефонного зв’язку на дільниці є приватна компанія «ФАРЛЕП» або інша?

– А в чому проблема? Підключатимуть Інтернет так само, як і інші комісії. Є компанія «Сітронікс інформаційні технології Україна», яку Кабінет міністрів обрав як виконавця проекту проведення відео-трансляції та запису виборів в Україні. А ця компанія, у свою чергу, замовила послуги надання Інтернет-зв’язку в компаній «Укртелеком», «Київстар», та інших. На тих дільницях, де є лінії «Укртелекому», користуватимуться їхнім зв’язком. А на тих, де вони відсутні, використовуватимуть супутниковий та мобільний зв’язок.
– Повернімось до роботи ОВК. Чим керуються комісії при виборі оплачуваних посад у самій комісії?

– Нічим. В законі прописано, що оплачувану посаду в комісії може займати голова, заступник, секретар чи інші члени комісії. Відповідно, більшість комісії самостійно визначає цих осіб. Якихось критерії немає. Проте, немає й інших переваг для цих осіб, окрім отриманих коштів, звісно.

– А чим керується комісія при виборі друкарні для друку необхідних інформаційних даних?

– Тут вже діє постанова ЦВК №124 від 25 липня 2012 року, в якій чітко прописані вимоги до такої поліграфії. Відповідно цих вимог ми і вибираємо друкарню. Особисто я запропонував нашій комісії дві друкарні, з якими вже раніше працював і можу на них покладатися. Комісія проголосувала за одну з них. Чи представники інших комісії по області обирають ці ж друкарні я не знаю.

– Питання, яке вам певно задають на кожних виборах: чи мали місце спроби тиску чи підкупу членів ОВК зі сторони різних політичних сил?

– Ні, про таке не чув. Аж самому дивно (сміється).

– Чи мали місце судові процеси у роботі вашої ОВК? Які саме?

– Так, у нас був один судовий процес за результатами першого засідання. Я тоді ще не був секретарем комісії. Та й заступник голови був іншою особою. Тоді комісія під керівництвом заступника голови на першому засідання відмовилась розглядати подання спостерігачів від «Партії регіонів» та в принципі правильно зробили, бо щоб розглянути подання – його потрібно спочатку опрацювати. Представник цієї політичної сили звернувся до суду і суд задовольнив його клопотання, визнавши бездіяльність головуючого протизаконною.

– Чи є у вас якісь побоювання стосовно дня виборів на Вашому окрузі?

– Думаю, все пройде спокійно. Єдине, що турбує, це технічні кандидати в членах ДВК. Зрозуміло, що партії проводитимуть заміну членів. Але це не такий вже й швидкий процес. Допоки клопотання дійде до Києва, допоки воно повернеться відповідними кандидатурами на заміну, – пройде значний відрізок часу. А коли тоді ДВК має працювати? Адже чим довше люди працюватимуть разом в комісії — тим злагодженою буде їхня робота. Якщо комісія не «натренується» — їм буде важко в день виборів.

– Яка специфіка роботи члена ОВК у Львівській області? Чи відрізняється вона від роботи в інших областях України?

– Абсолютно ніякої.
– Якби ви були офіційним спостерігачем, на що б ви в першу чергу звернули увагу під час моніторингу передвиборчого процесу?

– В першу чергу акцентував би увагу на матеріально-технічному забезпеченні та стані приміщень для ДВК. У нас на окрузі, навіть у місті Львів, є ДВК, в приміщеннях яких підлога знаходиться в такому стані, що по ній страшно ходити.

– На вашу думку, чи є ефективними кампанії моніторингу виборчих процесів в Україні?

– Думаю, що наразі тільки ОПОРА проводить ефективний моніторинг. Ваш плюс в тому, що ви розбираєтесь в процесі і ставите потрібні запитання. Стосовно спостерігачів від політичних сил — то їхня слабкість у відсутності досвіду та загальної координації процесу. Спостерігач в одному районі не знає про те, що відбувається в іншому. Відповідно, таке спостереження не показує загальну картину та тенденції.

 
За коментарями звертайтесь:
Андрій Дутчак
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Львівській області
 063 62 86 844

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.