Свободівці зобов’яжуть (своїх) місцевих депутатів голосувати особисто

Дата: 03.03.2013

14 лютого цього року Олег Махніцький, колишній депутат Львівської міської ради від ВО «Свобода», а тепер – народний депутат України, зареєстрував у ВРУ проект закону про внесення змін до ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» (№ 2296). Суть законопроекту – законодавчо зобов’язати і депутатів місцевих рад голосувати особисто.

Нагадаємо, що 22 лютого, після 17 днів блокування Парламенту, ініційованого депутатами від УДАРу, Рада проголосувала за внесення змін до статті 47 Регламенту Верховної ради України. Тож тепер у разі виявлення фактів неперсонального голосування, буде проводитися переголосування, а картка, яку незаконно використали, буде вилучатися. Окрім цього, на початку кожного засідання Голова ВРУ зачитує перелік депутатів, які відсутні.

Очевидно, зрозумівши важливість персонального голосування і в представницьких органах місцевого рівня, свободівець вніс на розгляд Ради законопроект, у якому пропонує закріпити за й депутатами місцевих рад обов’язок особисто брати участь у голосуванні на пленарних засіданнях ради, засіданнях постійної комісії та інших органів ради. У разі ж неможливості бути присутнім на засіданні, депутат має повідомити про це особу, яка очолює відповідний орган.

До кінця невідомо, що саме змусило законотворця виступити з такою ініціативою – чи то резонансність теми на загальнонаціональному рівні, чи нещодавній скандал довкола свободівки, яка  проголосувала за свого колегу у Львівській міській раді. Проте, у пояснювальній записці до законопроекту цілком справедливо зазначено, що запропонована норма закріпить за депутатами місцевих рад зобов’язання нести персональну відповідальність за прийняті ними рішення.

Детальніше: 032 254 61 63