Путівник абітурієнта 2013: журналістика (оновлено)

Дата: 12.03.2013

Громадянська мережа ОПОРА започатковує серію публікацій про умови та процедури вступу на різні напрями підготовки до вищих навчальних закладів України у 2013 р. Метою таких досліджень є поінформувати абітурієнтів та їхніх батьків про особливості та відмінності вступу до різних ВНЗ в межах однієї спеціальності.

Основний акцент публікацій зроблено на ті напрямки підготовки, які потребують, окрім оцінки загального рівня знань вступника, ще й перевірки та оцінювання здібностей до творчої діяльності (проходження творчого конкурсу). У 2013 році Міністерство освіти і науки, молоді та спорту визначило обов’язковим проведення таких випробувань для вступу на сімнадцять напрямів підготовки в шести галузях знань – фізичне виховання, спорт і здоров’я людини; культура; мистецтво; журналістика та інформація; право (правоохоронна діяльність); будівництво та архітектура.

Відповідно до цьогорічних Умов прийому, затверджених наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Україні, кожен вищий навчальний заклад самостійно визначає форму та вид проведення творчого конкурсу, кількість сесій (яких не може бути більше як три), встановлює максимальний підсумковий бал за результатами таких випробувань. До 1 березня 2013 року кожний ВНЗ мав затвердити та оприлюднити, в тому числі на офіційних веб-сторінках, програми проведення творчих випробувань. Щоб допомогти абітурієнтам краще орієнтуватися у процедурі вступу на творчі спеціальності, ОПОРА проводить аналіз правил прийому та програм творчих конкурсів вищих навчальних закладів України[1]. Результати таких досліджень будуть висвітлені у серії путівників для абітурієнтів. Зокрема, заплановано підготувати дослідження за напрямом підготовки «архітектура», «журналістика», «правоохоронна діяльність», «театральне мистецтво», «фізичне виховання» тощо.

Першою пропонуємо Вашій увазі узагальнену інформацію про умови та процедури вступу на «журналістику» (6.030301) для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр».

Повну версію Путівника у форматі PDF можна завантажити тут: Путівник для абітурієнта 2013: журналістика

Оновлену версію зведеної інформації про умови вступу у 2013 р. на ОКР «бакалавр» за напрямом підготовки «Журналістика» у форматі PDF можна завантажити тут: Cтаном на 25.04.2013

[1] Беручи до уваги велику кількість ВНЗ ІІІ-IV рівня акредитації (341 ВНЗ, без врахування структурних підрозділів), аналізувалися правила прийому лише тих вишів, які потрапили в академічний рейтинг вузів «Топ-200 Україна» у 2012 році. Даний рейтинг формується на основі агрегованого показника діяльності вузу за чотирма комплексними критеріями: експертне оцінювання представниками ринку праці діяльності навчального закладу і його академічна репутація, якість науково-педагогічного потенціалу, якість навчання, міжнародне визнання, присутність у глобальному інформаційному просторі. Інформацію про ВНЗ, які проводять підготовку бакалаврів з відповідного напряму було отримано за даними Інформаційної системи «Конкурс» за 2012 рік.