Стартувала робота над вимірюванням Індексу публічності місцевого самоврядування

Дата: 29.05.2013

23-25 травня 2013 р. у Львові відбулася зустріч представників громадських організацій, які долучаться до вимірювання рівня публічності місцевого самоврядування в Україні та сформують рейтинг прозорості, відкритості та підзвітності міських рад в десяти обласних центрах України – Донецьку, Івано-Франківську, Луганську, Луцьку, Одесі, Рівному, Ужгороді, Харкові, Черкасах та Чернігові.

Протягом трьох днів громадські активісти розпрацьовували методологію моніторингу, за якою здійснюватиметься вимірювання, підбирали інструменти, що найкраще підходять для збору та перевірки конкретної інформації, а також планували основні етапи кампанії на місцях. Організатори задоволені заходом, адже усі учасники зустрічі поїхали зі Львова з чітким розумінням кінцевого результату вимірювання, та баченням обсягів роботи, які необхідно виконати, аби його досягнути.
IMG_4788
Після остаточного узгодження методології та повідомлення про старт кампанії органів і посадових осіб місцевого самоврядування – розпочнеться процес вимірюванням Індексу публічності. Перші результати кампанії стануть відомими вже наприкінці вересня, та будуть приурочені Міжнародному дню доступу до публічної інформації, який весь світ відзначатиме 28 вересня.
IMG_4962
Довідка: Під Індексом публічності мається на увазі практичний інструмент, який дає змогу всесторонньо оцінити рівень прозорості, відкритості та підзвітності муніципальної влади у її взаємодії з мешканцями. Вимірювання Індексу дозволяє зрозуміти, наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика органу місцевого самоврядування і якою є роль різних структур місцевого самоврядування (міського голови, виконавчих органів і депутатів) в цьому процесі.

Детальніше: Олександр Неберикут, керівник проекту «Вимірювання індексу публічності органів місцевого самоврядування», aberykolo@opora.org.ua

Проект фінансується Європейським Союзом.
Веб-сайт Представництва ЄС
Сторінка Представництва ЄС у Facebook