ЗНО стартувало: результати перших спостережень ОПОРИ

Дата: 04.06.2014

3 червня 2014 року в Україні стартувало зовнішнє незалежне оцінювання. Особливістю цьогорічного тестування стало те, що абітурієнти Луганської, Донецької областей, а також окупованої Автономної Республіки Крим не зможуть скласти іспити у своєму регіоні під час основної сесії. Що стосується кримчан, то їм довелося змінювати місце проходження стандартизованого тестування на будь-який інший регіоні країни, оскільки в АРК такої можливості немає. Вступники з Луганщини та Донбасу будуть проходити ЗНО під час додаткової сесії, що триватиме з 1 по 15 липня. Вони мають вибір – залишатися вдома і проходити тестування там, або до 15 червня перереєструватися і прийти на пункти тестування в інших областях. Для абітурієнтів, які з поважних причин не зможуть взяти участі у ЗНО і під час додаткової сесії, буде організована скорочена сесія, що проходитиме 14-17 липня.

Першим предметом, з якого оцінювалися знання цьогорічних вступників, стала іноземна мова.  Вже традиційно, представники Громадянської мережі ОПОРА, що забезпечують відкритість процесу перевірки знань, а також слідкують за дотриманням процедур учасниками та персоналом, були присутніми на пунктах тестування. Загалом, під час основної сесії стандартизованого тестування, ОПОРА веде своє спостереження у 15 регіонах України: Запорізька, Харківська, Дніпропетровська, Черкаська, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Вінницька, Чернівецька, Рівненська, Львівська, Волинська, Івано-Франківська, Закарпатська області та м. Київ. 3 червня, представники організації були присутні на 50% пунктів тестування у цих регіонах, в тому числі як в обласних, так і в районних центрах.

Тенденції та висновки за підсумками першого дня  спостереження:

Попри загальну суспільну та політичну напругу в країні, зовнішнє незалежне оцінювання пройшло у звичній робочій атмосфері. Більше того, спостерігачі наголошують на тому, що останні події в державі жодним чином не відобразилася на поведінці чи ставленні основних суб’єктів до стандартизованого тестування, дотримання процедур чи намаганні їх обійти. Не було зафіксовано на пунктах тестування і додаткових заходів безпеки та контролю за дотриманням правил проходження тестування учасниками. Разом з тим, усі 120 спостерігачів організації констатували, що під час оцінювання знань з іноземних мов жодної спроби навмисно зірвати чи перешкодити проведенню ЗНО  не було. Сприяло загальній позитивній тенденції і те, що тестування у Донецькій та Луганській областях перенесене з основної сесію на додаткову. Адже в умовах військових конфліктів, які далі продовжуються в регіоні, гарантувати безпеку учасників та персоналу пунктів тестування, а також цілісність контейнерів з матеріалами стало неможливим.

Конфіденційність змісту тестових завдань не була розголошена до початку роботи абітурієнтів. В усіх пунктах тестування, де були присутні представники ОПОРИ, контейнери із завданнями залишалися запакованими та неушкодженими. Єдиний випадок, коли у пункті намагалися пришвидшити процес розпакування контейнера, щоб вчасно розпочати тестування, був зафіксований у Волинській області. У пункті тестування у м. Луцьк, що знаходився за адресою проспект Перемоги, 16, одразу після завершення підготовчої наради з персоналом, відповідальний о 9.35 дав команду йти вилучати із сховища контейнер з тестовими матеріалами. Спостерігач зробила зауваження, що така процедура повинна розпочатися не раніше 10.20. На зауваження спостерігача зреагували і  процедура порушена не була.

Окрім того, і напередодні, і під час тестування не було виявлено спроб незаконно оприлюднити варіанти завдань у мережі Інтернет, що виносилися на ЗНО. Попри те, що пропозиції придбати тести масово зустрічалися у соціальних мережах, на форумах та спеціалізованих сайтах – правдивість жодної з них досі не підтвердилася.

Як і в попередні роки, спостерігачі фіксують помилки, яких допускаються учасники ЗНО, що ведуть до позбавлення права складати тест. До найпоширеніших порушень відносимо запізнення на тестування (зафіксовано у 20% пунктів тестування, де були присутні спостерігачі); поява на пункті тестування без необхідних документів – у 10% був відсутній документ, що посвідчує особу, у 5% – Сертифікат; у трьох випадках учасники забули запрошення-перепустку. Відповідно до Порядку проходження ЗНО, абітурієнти, які пройшли на пункт без документа, що посвідчує особу, а також Сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти – не допускаються до тестування. В усіх випадках процедура була дотримана.

Як виняток, без оригіналу паспорту була допущена до тестування абітурієнтка у Харківському автотранспортному технікумі ім. С. Орджонікідзе. При собі абітурієнтка мала ксерокопію паспорту завірену гербовою печаткою, сертифікат ЗНО, запрошення-перепустку та студентський квиток. Абітурієнтка зазначила, що паспорт знаходиться в м. Слов’янськ (дівчина навчається в технікумі в Слов’янську). Після консультації по телефону з Харківським регіональним центром оцінювання якості освіти відповідальний за пункт тестування та уповноважена особа допустили учасницю до складання тесту.

У тих випадках, де вступники прийшли до пунктів без запрошення-перепустки їх було допущено до складання тесту. Відповідно до переліку нестандартних ситуації, що можуть виникнути в пункті тестування під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2014 році, та способів їхнього вирішення, затвердженого Українським центром оцінювання якості освіти, абітурієнт, який прибув до пункту без запрошення-перепустки для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні  допускається. Для цього помічник відповідального за пункт тестування зобов’язаний перевірити документ, що засвідчує особу абітурієнта, та встановити наявність його прізвища, ім’я, по батькові в алфавітному списку абітурієнтів.

Набагато більше вступників залишили пункти тестування, так і не закінчивши роботу над тестом, через порушення правил стандартизованого тестування. Як і в попередні роки – основною причиною цього стала наявність мобільного телефону та інших засобів накопичення, збереження чи передачі інформації. В результаті перевірки металошукачами на предмет наявності заборонених пристроїв на 33 пунктах, де спостерігала ОПОРА, було вилучено мобільні телефони, навушники та інші прилади, які мали при собі вступники. Порядок проведення Зовнішнього незалежного оцінювання передбачає чітку процедуру реагування на такі випадки – відповідальний за пункт тестування та уповноважена особа складають акт про порушення, а абітурієнт зупиняє роботу над тестом та покидає пункт тестування, тим самим позбавляючи себе права скласти тестування з відповідного предмету цього року. На жаль, попри наявність визначеної процедури, не на всіх ПТ персонал діяв однаково. Так, спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки, коли в учасників ЗНО знайшли навушники та флеш-карти, проте персонал обмежився лише зауваженнями.

Наприклад, за виявлені навушники у Вищому професійному училищі № 25 м. Києва абітурієнту було зроблене попередження і хлопець продовжив роботу над тестом. Під час проставляння штампів у сертифікатах та перевірки металодетекторами дотримання правил проходження ЗНО у пункті тестування за адресою вул. Паризької комуни, 3а у м. Миколаїв, у 2 абітурієнтів було виявлено прилади мобільного зв’язку. Як результат, ці учасники були видалені з аудиторії, про що складені відповідні акти. А от у пункті на вул. Нікольській, 24, охоронець виявив мобільний телефон у абітурієнта, але не повідомив про це уповноважену особу. Телефон був відкладений на стіл для особистих речей. Учасник залишився в аудиторії і продовжив роботу.

Схожу реакцію на виявлені порушення спостерігачі ОПОРИ зафіксували і у Дніпропетровській області, де під час технологічної перерви на 5 пунктах тестування  було виявлено 10 абітурієнтів з мобільними телефонами. Причому, у пункті Нікопольский економічний університет  мобільні телефони виявлено у чотирьох учасників. Їх усіх позбавили права подальшого проходження ЗНО. Ще в двох учасників ЗНО в Криворізькому економічному  інституті під час технологічної перерви виявлено технічні пристрої – навушники в одного і флеш-карта в іншого. Цим абітурієнтам було зроблено попередження, але роботу над тестом вони продовжили. Свої пристрої вони поклали на стіл з особистими речами.

У пункті тестування Сарненська ЗОШ №4 Рівненської області двох абітурієнтів позбавили права продовжувати роботу над тестами. У абітурієнтів під час технологічної перерви виявили мобільні телефони. В одному випадку телефон знайшли у дівчини, а в іншому – абітурієнт зізнався, що він забув вимкнути та викласти мобільний телефон. У Рівненській ЗОШ №13 під час технологічної перерви в одного абітурієнта знайшли навушники, йому зробили зауваження і дозволили продовжити роботу над тестами.

Процедура застосування металодетекторів у 2014 році виглядає більш уніфікованою та злагодженою, ніж у попередні. Передусім, спостерігачі відзначають фактично єдину технологію їх застосування, а саме – під час проставляння уповноваженою особою УЦОЯО штампу у сертифікаті учасників. Також у цьому році спостерігаємо використання металошукачів практично у всіх пунктах тестування, тоді як минулого року в окремих областях не було жодного пристрою, які б могли зафіксувати технічні засоби зв’язку чи передачі інформації. У тих регіонах, де представники Громадянської мережі ОПОРА були присутні на ПТ, стовідсоткове покриття металодетекторами зафіксоване у Волинській, Вінницькій, Закарпатській, Львівській, Миколаївській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Черкаській та Чернівецькій областях. У Дніпропетровській області пристрої були теж на всіх пунктах тестування, однак у Дніпропетровському гуманітарному університеті металодетектор виявився в неробочому стані. Технологічну перерву було оголошено пізніше, після усунення несправностей пристрою і після проставляння відмітки в Сертифікаті. Таким чином вийшло дві перерви в роботі абітурієнтів.

У Запорізькій, Одеській областях, а також у м. Києві не на всіх пунктах тестування були застосовані металодетектори під час проставлення відмітки про проходження зовнішнього оцінювання в Сертифікаті.

Загалом персонал, залучений до роботи на пунктах тестування, зумів забезпечити належне проходження абітурієнтами зовнішнього оцінювання. Відтак, перед початком тестування інструктори, що працювали з випускниками в аудиторіях, перевіряли наявність прізвищ у аудиторному списку, вказували на порядковий номер робочого місця абітурієнта, пересвідчилися у цілісності пакету з бланками відповідей та повідомили про початок роботи над тестом, записавши час на дошці. Майже не зафіксовано випадків, коли інструктори користувалися в аудиторіях мобільними телефонами чи у інший спосіб заважали роботі учасників ЗНО.

Дещо гірше спрацювали уповноважені особи від УЦОЯО. Так, на шести пунктах тестування, де були присутні спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, відмітки про проходження ЗНО у сертифікатах учасників не були проставлені до того, як перший абітурієнт здав бланк відповідей. У зв’язку з затримкою, вступники мали самостійно звертатися до уповноваженої особи для проставлення відміток. Нагадаємо, що наявність печатки на сертифікаті є фактом, що підтверджує складання вступником тестування з конкретного предмету.

Типовими також залишаються порушення з боку чергових, зокрема вони не супроводжували до виходу з пункту тестування учасників, які достроково закінчили роботу над тестом, або були видалені з аудиторії. Залишається бажати кращого і перевірка туалетів на предмет наявності там шпаргалок, посібників, мобільних телефонів.

Наприклад, у Чернівецькій гімназії № 7 спостерігачем мережі ОПОРА наприкінці тестування у чоловічій вбиральні виявлено 2 зошити та 1 методичний посібник з французької мови, про що було повідомлено персонал пункту тестування. Однак, таку перевірку чергові мали б провести ще до початку тестування.

Не знали, як повестися з порушниками процедури у Гімназії №179 міста Києва. Тут спостерігач помітив, як учасник списував зі шпаргалки на руку у туалеті. Викликали чергового, проте поки він дійшов до місця призначення – шпаргалка зникла, а абітурієнт сказав, що до нього прийшло натхнення, тому написав текст англійською мовою на руці. Оскільки доказів не було, то персонал пункту тестування запропонував спостерігачу вирішити долю абітурієнта. Інцидент закінчився тим, що абітурієнт змив написи з руки і продовжив тестування.

Загалом, тестування з іноземних мов – це своєрідна репетиція перед незалежним оцінюванням з обов’язкового предмету – української мови та літератури. Сподіваємося, що учасники, яких було позбавлено права проходити ЗНО через порушення процедур, засвоїли урок, а тому не ризикуватимуть втратити можливість здобути вищу освіту. Нагадуємо, що результати оцінювання з української мови та літератури є обов’язковими для вступу в усі вищі навчальні заклади України.  

Детальніше: 

Ольга Стрелюк, координатор кампанії громадського спостереження за ЗНО, 063 62 86 836.

Додаткова інформація:

Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).