Відбулося перше засідання ОВК №122

Дата: 08.09.2014

7 вересня 2014 року відбулося перше засідання окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №122 (центр м. Яворів, Львівська область).

Засідання було проведено з першої спроби і навіть раніше, аніж у відведений Законом для цього  термін – не пізніше як на третій день після дня прийняття рішення про утворення комісії (частина 1 ст.31).

Згідно з постановою ЦВК №858 від 5 вересня 2014 року «Про утворення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року» окружна виборча комісія ТВО №122 була затверджена шляхом жеребкування у максимальному складі 18 осіб, кандидатури яких були включені за поданням політичних партій – суб’єктів виборчого процесу, серед яких ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», УДАР, Українська платформа «СОБОР», ВО «Громада», КПУ, Україна майбутнього, Партія Пенсіонерів України, Радикальна партія, Наша Україна, Партія Зелених України, Українська партія «Зелена планета», Політична партія «Зелені» і Ліберальна партія України, а також ще по одному представнику від політичних партій, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті ВРУ поточного скликання – УДАР, ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» і Партія регіонів (частина 2 ст. 27).

Повноваження ОВК розпочалися після того, як присягу склало 14 з 18 членів комісії, що відповідає нормі Закону про не менше як 2/3 від мінімального складу (частина 1 ст.31). З поміж них присягу склали усі троє членів керівного складу комісії – голова (за поданням КПУ), заступник (за поданням депутатської фракції ВО «Свобода») і секретар (за поданням ВО «Батьківщина»).

На першому засіданні ОВК були відсутні члени комісії, які внесені за поданням політичних партій ВО «Громада», Партії Пенсіонерів України, Наша Україна і депутатської фракції Партії регіонів.

Таким чино окружна виборча комісія ТВО №122 розпочала свою роботу і приступила до своїх обов’язків. Разом з тим досвід попередніх виборів в Україні не виключає ймовірності проведення суб’єктами подання замін у складі комісії,  а то і не один раз, що можуть бути зроблені ними протягом усього періоду її діяльності, включно з передостаннім днем перед днем голосування (ст.27).

Тарас Радь,
довготерміновий спостерігач за виборами у Львівській області

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.