З чим звертаються кандидати до виборців Яворівщини: аналіз агіткампанії у окрузі №122

Дата: 30.09.2014

Після доволі млявого початку виборчої кампанії, в останній тиждень в одномандатному виборчому окрузі №122 (центр – м. Яворів) пожвавилась передвиборча агітація. Крім поодинокої зовнішньої реклами ВО «Батьківщина», Блоку Петра Порошенка і Народного Фронту, вперше з’явилися загадкові борди під назвою «Хто як голосує за люстрацію?», а також розпочали активну агітаційну роботу кандидати-мажоритарники – самовисуванці Володимир Пекар та Ірини Верещук.

Білборди «Хто як голосує за люстрацію?» демонструє інфографіку з результатами голосування фракцій Верховної Ради за закон «Про очищення влади». Хоча на деяких біг-бордах відсутня інформація з вихідними даними, проте завдяки наявному логотипу можна припускати, що їхнім замовником є громадська організація «Всеукраїнська Люстрація», головою якої є народний депутат від ВО «Свобода» Олег Осуховський.

lustratsia

Доволі несподівано найбільшу активність проявили два кандидати-самовисуванці – депутат Новояворівської міської ради від «Фронту змін» Володимир Пекар та мер Рава-Руської Ірина Верещук. У короткий термін у Яворівському районі з’явилося близько 25 однакових білбордів з перевернутим догори ногами гаслом «Поставимо державу на ноги. Володимир Пекар». Їхня поява тим більше помітна на фоні інших суб’єктів виборчого процесу, які на разі не надто активно використовують цей вид політичної реклами. Зокрема, лише у Новояворівську їх близько півтора десятки. У Жовківському районі їх значно менше, де окрім близько половини десятка бордів, також розклеєні листівки з аналогічним змістом. Через те, що на цих білбордах відсутні вихідні дані, як цього вимагає закон «Про вибори народних депутатів», неможливо встановити їхнього замовника, але можна припускати, що ним є кандидат у народні депутати Володимир Пекар або його штаб.

pekar_27.09_1

У цей самий час активну передвиборчу кампанію розпочала Ірина Верещук. Вона зробила ставку на листівки з гаслом «Верещук Ірина – Наша людина!» та власною передвиборною програмою, якими були розклеєні зупинки громадського транспорту, дошки оголошень, стовпи тощо. Агітки розміщенні вздовж траси зі Львова до Яворова та зі Львова до Рави-Руської, і особливо масово у населених пунктах Новояворівськ, Яворів, Жовква, Рава-Руська, Івано-Франкове та Куликів.

vereschuk_rawa_29.09_2

Інші кандидати у народні депутати наразі не використовують зовнішні носії передвиборчій агітації. Тарас Возняк (Блок Петра Порошенка), Володимир Парасюк (самовисуванець) і Людмила Шубіна (самовисуванець) цілком відмовилися від зовнішньої реклами, зробивши ставку на зустрічі з виборцями та участі у телевізійних програмах. У свою чергу Олександр Павлюк (ВО «Батьківщина») проводить лише зустрічі з виборцями, хоча в цілому веде не надто публічну кампанію, а діючий народний депутат від цього округу Василь Пазиняк (Народний Фронт) цілком відмовився від будь-якої якої політичної агітації. Решта п’ять кандидатів – Іван Бокало (самовисуванець), Богдан Каспер (самовисуванець), Андрій Савченко (Воля), Ольга Давид (УНП) і Віктор Гаршин (КПУ) – поки що ніяк не проявили себе у цій виборчій кампанії.

 

Додаткова інформація:
Тарас Радь, ДТС, політолог, Львівське представництво Громадянської мережі ОПОРА – 063 834 60 68.