Аналіз програм кандидатів у 119-му окрузі: копі-пейст та всеукраїнські обіцянки

Дата: 06.10.2014

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проаналізували передвиборчі програми кандидатів у 119-му виборчому окрузі (центр – м. Броди). Загалом на окрузі балотується десять кандидатів, програми яких не є унікальними й здебільшого не прив’язані до потреб регіону.

 Основний фаворитом виборчих змагань на окрузі є Ірина Сех, діючий народний депутат від ВО «Свобода». Попри активність кандидата у окрузі, у своїй передвиборчій програмі Сех не згадала рідний округ жодного разу. Документ є ідентичним програмам інших кандидатів-свободівців та базується на загальних тезах – необхідність люстрації, підсилення спроможності армії, подолання олігархії та заборона комуністичної ідеології.

Такий же підхід використав і кандидат Михайло Бондар від «Народного Фронту». Його програма не відрізняється від більшості програм інших представників цієї політичної сили у округах. Документ містить шість пунктів – безпека, енергетичний, економічний, політичний та гуманітарний розвиток, відбудова регіонів, що постраждали від агресії. Таку саму ситуацію спостерігаємо і з передвиборчою програмою Василя Грушецького з партії «ЗАСТУП» та Михайла Караїма від «Опозиційного блоку».

Кандидат від Радикальної партії Андрій Андрущенко зосередив увагу на проблемах місцевого самоврядування та пообіцяв провести важливі реформи (адміністративну, медичну, освітянську). Цікаво, що програма повністю дублює ту, з якою кандидат балотувався до ВРУ у 2012 році.

Самовисуванець Курилко також жодного разу не згадав 119-ий округ у своїй передвиборчій програмі й зосередився на загальних обіцянках змін у соціально-економічній та суспільно-політичній сферах, а також що стосується міжнародної політики України. Представник КУН Олег Матківський пообіцяв своїм виборцям дотримуватись головного ідейно-політичного принципу українських націоналістів – утвердження Національної Держави, яка забезпечуватиме Українському Народові  піднесення і сталий розвиток, а його громадянам – свободу, рівність і добробут.

Самовисуванець Рак також зосередився на всеукраїнських тезах. Цікаво, що програма цього кандидата дуже схожа на програмні цілі Олександра Шевченка, який балотується по Івано-Франківську.

Конкретні обіцянки мешканцям округу дають Михайло Чумак та Надія Шостак. Обоє кандидатів обіцяють відремонтувати дороги й зміцнити матеріальну базу шкіл та дошкільних закладів. Окрім цього, кандидати зобов’язуються регулярно спілкуватися зі своїми виборцями для спільного вирішення проблем округу.

Аналіз підготував Іван Шегда, довготерміновий спостерігач у ВО №119.

Додаткова інформація:
Ірина Швець, прес-секретар кампанії спостереження у Львівській області – 063 628 68 40.