Кандидати-мажоритарники у 122-му окрузі найчастіше обіцяють подолати корупцію

Дата: 06.10.2014

Кожен з 13 кандидатів, які балотуються в одномандатному виборчому окрузі №122 (центр – м. Яворів) під час реєстрації у ЦВК подав власну передвиборну програму. Ми вирішили проаналізувати їхній зміст для того, щоб узагальнити задекларовані наміри та окреслити коло питань, з якими кандидати звертаються до мешканців округ.

Передвиборні програми різняться формою, способом і стилем написання. Подекуди їх важко порівнювати, оскільки через відсутність єдиних вимог до їх оформлення кожен кандидат робить це у власний спосіб. Хтось розділяє тези на блоки та розділи (Іван Бокало, Тарас Возняк, Ольга Давид, Богдан Каспер, Олександр Павлюк, Василь Пазиняк), пункти (Ірина Верещук, Володимир Парасюк, Андрій Савченко), а хтось просто суцільним текстом з переліком завдань (Віктор Гаршин, Володимир Пекар, Людмила Шабуніна, Артур Шешеня).

Та незважаючи на це можна виділити загальні тенденції. В результаті проведеного контент-аналізу ми склали своєрідний рейтинг найчастіше згадуваних проблем у передвиборних програмах кандидатів:

Проблема(и)

У скількох програмах згадується

Кандидати

1.Боротьба з корупцією, антикорупційні заходи, контроль за чиновниками

10

Верещук, Возняк, Гаршин, Каспер,  Павлюк, Пазиняк, Парасюк, Пекар, Савченко, Шубіна
2.Адміністративно-територіальна реформа, посилення місцевого самоврядування, місцевий бюджет

8

Бокало, Верещук, Каспер, Павлюк, Парасюк, Пекар, Савченко, Шубіна
3.Проведення люстрації суддів, правоохоронців, реформа МВСВозняк, Гаршин, Давид, Каспер, Пазиняк, Парасюк, Пекар, Савченко
4.Медицина (лікарні, ФАПи, лабораторії)Бокало, Возняк, Гаршин, Пазиняк, Парасюк, Пекар, Шешеня, Шубіна
5.Інтеграція до ЄС та НАТО

7

Возняк, Давид, Каспер, Павлюк, Пазиняк, Парасюк, Шубіна
6.Податкова реформа, спрощена система оподаткуванняБокало, Возняк, Гаршин, Давид, Каспер, Савченко, Шешеня
7.Енергозбереження, наукові інновації та залучення інвестиційВозняк, Давид, Каспер, Пазиняк, Парасюк, Шешеня, Шубіна
8.Реформа ЗСУ, модернізація і фінансування армії

6

Возняк, Давид, Каспер, Павлюк, Парасюк, Савченко
9.Сприяння малому і середньому бізнесуБокало, Возняк, Гаршин, Павлюк, Пазиняк, Шешеня
10.Дороги та інфраструктура

5

Возняк, Павлюк, Парасюк, Пекар, Шубіна
11.Проблеми освіти (школи, виховання)Бокало, Гаршин, Павлюк, Парасюк, Шешеня
12.Підтримка АПК і питання земліБокало, Возняк, Каспер, Пазиняк, Шешеня

Крім цього, 7 з 13 кандидатів переконують у тому, що будуть звітуватись, регулярно проводити зустрічі з мешканцями округу, у зворотному зв’язку з виборцями. Враховуючи той факт, що це законодавчо прописаний обов’язок кожного народного депутата, запевнення кандидатів у своїй публічності і відкритості свідчить про реальну проблему контролю громади за діяльністю їхнього обранця.

Особливе місце у програмі кандидатів-мажоритарників займають поточні проблеми округу. Зокрема, четверо кандидатів – Тарас Возняк, Олександр Павлюк, Володимир Пекар і Людмила Шубіна – пропонують відновити роботу спеціальної економічної зони «Яворів» та внести зміни до Закону України «Про спеціальну економічну зону «Яворів». Вирішенням проблеми Грибовецького сміттєзвалища готові займатися Ірина Верещук, Олександр Павлюк і Володимир Пекар. Іван Бокало, Ірина Верещук і Володимир Пекар працюватимуть над прийняттям рішення із збільшення терміну безперервного перебування автомобілів з іноземною реєстрацією на території України до 30 календарних днів, а також вирішення проблеми збуту сільськогосподарської продукції. Вирішити питання газо-, водопостачання та водовідведення обіцяють три кандидати: Олександр Павлюк – будівництво газопроводу Добросин-Рава-Руська, водоводу Яворів-Краковець, пошук бюджетного фінансування будівництва каналізації у містах Яворів, Рава-Руська, селищі Івано-Франкове;  Тарас Возняк – будівництво водопроводів та очисних споруд з каналізаційними мережами населених пунктів району і коригування проекту зовнішніх мереж господарсько-побутової міської каналізації та будівництво каналізаційних очисних споруд у місті Яворові; Володимир Пекар – газифікація сіл та районів міст, що досі не підключені до мережі газопостачання, постачання інших видів енергоносіїв, а також системи водопостачання та водовідведення.

З вище згадуваних інфраструктурних питань окремі кандидати готові вирішувати такі проблеми місцевого рівня. Зокрема, Олександр Павлюк планує контролювати вирішення питання будівництва школи в м.Яворів та Рава-Руська, добудову останньої черги школи у с.Бірки та будівництва садочку у селищі Шкло, спорудити народний дім у селах Синьковичі та Мужиловичі, а також впровадити в життя програму обов’язкового підключення сільських шкіл до мережі інтернет. Тарас Возняк буде шукати бюджетне фінансування на капітальний ремонт доріг у м. Яворів та автодороги Яворів-Грушів, капітальні та поточні ремонти закладів культури. Володимир Пекар також займатиметься капітальним ремонтом доріг та планує розпочати будівництво концесійної дороги Львів-Краковець. Василь Пазиняк обіцяє зробити сільську медицину пріоритетом своєї діяльності, залучати кошти у соціальну сферу Жовківщини та Яворівщини, забезпечити ФАПи та лікарські амбулаторії медичним обладнанням. Ірина Верещук має намір вирішувати проблеми округу на законодавчому рівні впроваджуючи законопроекти «Про єдиний збір, який здійснюватиметься у пунктах пропуску через державний кордон України» і «Про безпечне місто» та імплементуючи закони «Про благоустрій територій» і «Про індустріальні парки».

Якщо узагальнити аналіз передвиборних програм кандидатів можна стверджувати, що спектр питань, які вони декларують коливається від загальноукраїнського рівня і закінчуються конкретними проблемами округу. Не усі вони збалансовані, не завжди співмірні між собою, хоча можна стверджувати, що окремі з них є краще виписані та оформлені, аніж інші. Та все ж основним критерієм програми є її придатність до виконання. Після прочитання програм залишається не зрозумілим, яким чином кандидати у депутати планують їх реалізовувати. За невеликим винятком це у переважній більшості декларація намірів. В цілому програми кандидатів не є публічними і єдиний хто використовує свою передвиборну програму в агітаційних цілях є Ірина Верещук, яка формі листівок розклеєна на зупинках громадського транспорту і стовпах.

Передвиборна програма є одним з інструментів контролю виборців за діяльністю депутата. Проте проблема програм в Україні полягає у відсутності практики їх виконання. Для цього потрібна взаємозалежність між кандидатом і виборцем. Якщо виборці не читають програм і не контролюють їх виконання, то кандидати зазвичай пишуть декларативні речі і не мають необхідності її виконувати.

Аналіз підготував Тарас Радь, довготерміновий спостерігач у ВО №122.

Додаткова інформація:
Ірина Швець, прес-секретар кампанії спостереження у Львівській області – 063 628 68 40.