Представники Львівщини у Верховній Раді 8-го скликання

Дата: 05.12.2014

За результатами позачергових парламентських виборів до Верховної Ради 8-го скликання потрапила рекордна за історію незалежності кількість представників Львівщини – 40 народних депутатів, які у той чи інший спосіб пов’язані з регіоном. Їхня кількість становить 9,5% від теперішнього складу парламенту, що для порівняння рівно стільки ж як чисельність фракції партії «Опозиційний блок».

Це представники усіх парламентських партій, крім ВО «Батьківщина», та самовисуванці у Львівській області та за її межами: Андрій Антонищак (БПП), Тарас Батенко (БПП), Олег Березюк (“Самопоміч”), Михайло Бондар (НФ), Ігор Васюник (НФ), Микола Величкович (НФ), Ганна Гопко (“Самопоміч”), Лілія Гриневич (НФ), Ігор Гринів (БПП), Дмитро Добродомов (самовисуванець), Богдан Дубневич (БПП), Ярослав Дубневич (БПП), Остап Єднак (“Самопоміч”), Микола Кадикало (НФ), Наталя Кацер-Бучковська (НФ), Сергій Кіраль (“Самопоміч”), Андрій Кіт (БПП), Микола Княжицький (НФ), Тарас Козак (ОБ), Павло Костенко (“Самопоміч”), Степан Кубів (БПП), Олег Лаврик (Самопоміч), Андрій Левус (НФ), Андрій Лопушанський (самовисуванець), Богдан Матківський (самовисуванець), Роман Мацола (БПП, Хмельниччина), Олег Мусій (самовисуванець), Володимир Парасюк (самовисуванець), Андрій Парубій (НФ), Віктор Пинзеник (БПП), Лев Підлісецький (“Самопоміч”), Ірина Подоляк (“Самопоміч”), Остап Семерак (НФ), Руслан Сидорович (“Самопоміч”), Оксана Сироїд (“Самопоміч”), Олексій Скрипник (“Самопоміч”), Михайло Хміль (НФ), Ігор Шурма (ОБ), Юрій Шухевич (РП), Оксана Юринець (БПП).

Лише 11 з них мають попередній досвід роботи у Верховній Раді (виділені курсивом). Найбільш досвідченим є Віктор Пинзеник (шість скликань) та Ігор Гринів (чотири скликання), значно менший досвід у Андрія Парубія (два скликання), тоді як інші 8 депутатів лише один раз раніше обирались до парламенту.

З поміж 40 «львівських» депутатів під час першого засідання Верховної Ради 37 з них увійшли до складу конституційної парламентської більшості. Це 25 депутатів, які потрапили до Верховної Ради по списку політичних партій (Об’єднання «Самопоміч» – 10, Народний Фронт – 10, Блок Петра Порошенка – 4, Радикальна партія Олега Ляшка – 1), а також 12 переможців в одномандатних округах, 11 з яких у межах Львівської області (Блок Петра Порошенка – 5, самовисуванці – 4, “Народний Фронт” – 1, “Самопоміч” – 1) та один на Хмельниччині (ВО №190).

Троє народних депутатів від Львівщини не увійшли до складу парламентської коаліції. Це два представники “Опозиційного блоку” – Тарас Козак та Ігор Шурма, які потрапили до парламенту по партійному списку, увійшовши до складу однойменної фракції, й знаходяться в опозиції, а також самовисуванець Володимир Парасюк (ВО №122), який разом з іншими 37 народними обранцями залишається позафракційним.

На даний момент у новообраній Верховній Раді не зафіксовано фактів «тушкування» (переходу з однієї політичної сили до іншої) – ганебна практика Верховної Ради попередніх двох скликань, що нівелює демократичний принцип представництва у парламенті.

Наразі невідомо, чи представники Львівщини будуть формувати львівське лобі – міжфракційне депутатське об’єднання з метою спільного відстоювання інтересів регіону в незалежності від партійної приналежності. Це своєрідний політичний клуб за інтересами, який має допомогти «львівським» депутатам координувати спільну діяльність задля виконання зобов’язань перед своїми виборцями. У цьому перш за все зацікавлені депутати-мажоритарники, які несуть безпосередню політичну відповідальність перед виборцями свого одномандатного виборчого округу. У Верховній Раді попереднього скликання уже була перша спроба працювати у форматі депутатського об’єднання «Львівщина», яка виявилась невдалою та неефективною. Очевидно, що на даний момент у парламенті є більш нагальні завдання загальноукраїнського масштабу, проте згодом не виключено, що таке об’єднання буде зареєстровано у Верховній Раді 8-го скликання.

Тарас Радь, політолог, Львівське представництво Громадянської мережі ОПОРА.