Громадський контроль і належне врядування: осмислюючи взаємозалежність

Дата: 26.02.2015

25 лютого в Києві громадські активісти зібралися на конференцію, аби презентувати та обговорити кращі практики громадського контролю на місцевому рівні. Українські та закордонні доповідачі зосередили увагу, передусім, на представленні методологій та новизні кампаній, а також на тому, який же результат та вплив мали різні ініціативи на органи публічної адміністрації.

Загалом до доповідей на конференції “Громадський контроль на місцевому рівні: як домогтися належного врядування” Львівське представництво Громадянської мережі ОПОРА запросило 11 представників громадських організацій, серед них – двоє з Болгарії та Польщі. Закордонні колеги ділилися досвідом проведення моніторингу оприлюднення публічної інформації та створення спеціального реєстру публічних договорів. Зокрема, виконавчий директор програми «Доступ до публічної інформації» Гергана Жулева з Софії узагальнила десятирічний досвід громадського контролю за тим, як інституції у різних регіонах Болгарії виконують норми закону щодо оприлюднення даних. Щороку організація проводить рейтингування муніципалітетів та органів виконавчої влади за спеціально розробленою методологією, аби дізнатися, які з них працюють найбільш прозоро.

index1

Кампанія за створення та оприлюднення публічними інституціями реєстру договорів та контрактів про надання їм послуг чи виконання певних робіт стартувала у Польщі порівняно недавно, проте вже встигла набути популярності серед громадських контролерів по всій країні. Представник Watchdog Polska Кшиштоф Іздебскі розповів про перші здобутки ініціативи та про те, наскільки активно відкликаються інституції на запити громадян щодо відкриття таких даних.

index2

Українські доповідачі презентували не менш цікаві ініціативи. Так, Олександр Неберикут з Львівської ОПОРИ розповів про методологію та результати вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування, яке минулого року охопило усі обласні центри країни. Дарія Слизьконіс з Центру політичних студій та аналітики презентувала всеукраїнську моніторингову кампанію щодо виконання місцевою владою ЗУ «Про доступ до публічної інформації». Актуальну в сьогоднішньому порядку денному реформ в Україні тему електронного врядування порушила Тетяна Науменко, колега з Подільської агенції регіонального розвитку. Разом з партнерськими організаціями ПАРД створила методику моніторингу впровадження інструментів е-врядування як основи для надання адміністративних послуг в електронному вигляді. Ще двоє доповідачів – Іван Сікора (фундація «Відкрите суспільство») та Анатолій Стоян (Transparency International Україна) зосередили увагу аудиторії на необхідності проведення громадського контролю за здійсненням бюджетної політики та відповідності задекларованих високопосадовцями статків стилю їхнього життя.

index3

Остання панель конференція була присвячена впровадженню практик належного врядування в роботі органів місцевого самоврядування з ініціативи самих посадовців чи спільно з організаціями громадянського суспільства. Двічі поспіль – у 2013 та 2014 роках – на перше місце в рейтингу Індексу публічності місцевих рад потрапляє Івано-Франкіська міська рада. Які ж інноваційні методики та підходи до підвищення комунікації з мешканцями застосовує цей муніципалітет й що забезпечує йому доволі високі показники розповідав Станіслав Козлов, начальник експертно-аналітичного відділу. Серед нововведень, над якими відділ працює зараз – запровадження системи документообігу, розробка нового Статуту міста та положення про місцеві ініціативи. Над покращенням роботи Львівської міської ради працюють у організації «Інститут міста», які допомагають виконавчим органам ради запроваджувати у свою діяльність стандарти ISO, систему проектного менеджменту PRINCE2, розробляти дорожні карти адміністративних послуг. Лариса Жукова з комунальної бюджетної установи «Контактний центр міста Києва» розповіла про особливості функціонування спеціальної інтернет-платформи для регулярної комунікації з мешканцями столиці. Спеціалісти Центру фіксують усі скарги та повідомлення від киян та наносять їх на спеціальну інтерактивну мапу, де можна слідкувати за станом реагування на ці запити відповідними виконавчими органами. Схожі комунікаційні платформи промотує ініціатива «Відкрите місто», запроваджена фондом «Східна Європа». Наразі до кампанії приєдналося уже 16 міст.

index4

Динаміка представлення різних практик стимулювала діалог під час презентацій, а неформальні обговорення в перервах  – обмін контактами та навіть домовленості про майбутні спільні ініціативи з громадського контролю та покращення якості урядування на місцевому рівні.

ОПОРА дякує усім гостям конференції за ефективний діалог, бажання надалі розвивати тему вотчдог діяльності, зокрема – контроль за діяльністю органів місцевого самоврядування у контексті впровадження найкращих практик та інструментів належного врядування. Організатори також висловлюють подяку Представництву ЄС в Україні, за підтримки якого вдалося провести захід.

Презентації доповідачів доступні для завантаження тут.