«Реформувати виборче законодавство потрібно негайно» – у Львові обговорили зміни до законодавства про місцеві і парламентські вибори

Дата: 30.03.2015

Сьогодні у Львові Громадянська мережа ОПОРА зібрала громадських експертів, журналістів, голів виборчих комісій та керівників штабів за круглим столом, аби обговорити концепції реформування виборчого законодавства. Схожі заходи відбуваються у більшості міст України й націлені на змістовну дискусію щодо оновлення законодавства про місцеві та парламентські вибори.

На думку аналітика ОПОРИ Олександра Клюжева, коаліція, утворена фракція Верховної Ради, катастрофічно не вкладається у терміни щодо впровадження змін до законодавства про місцеві вибори, які плануються восени.«Позиція громадянського суспільства й активні дискусію щодо виборчої реформи повинні підштовхнути політичну еліту таки зайнятися реформування. Його відсутність є великим ризиком», – наголошує експерт. Окрім цього, експерт вважає, що а нинішній умов проблема функціонування органів місцевого самоврядування вже вийшла за рамки внутрішньо державного й стала проблемою зовнішньополітичного рівня. Тому, немає іншого виходу для правлячої верхівки, як знайти можливість вкластися у строки.

Також, внесення змін до обох законів має відбуватися паралельно, особливо зважаючи на організаційний аспект підготовки та проведення виборчого процесу. «Це необхідно, аби стандартизувати процедури та закласти базу для розробки Виборчого Кодексу», – обґрунтовує Клюжев.

Якщо щодо пропорційної системи з відкритими списками для парламентських виборів вже сформовано консенсус у середовищі політиків, експертів та представників громадськості й міжнародних організацій, то система для місцевих виборів досі дискутується. Відповідно до концепції змін до закону, запропонованої групою громадських організацій у складі Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень та «Інтерньюз-Україна», пропорційна виборча система з відкритими списками застосовуватиметься лише на обласному рівні та у великих містах (більше 90 тис. виборців), адже там приймається більшість політичних рішень. Районна рада та ради нижчого рівня обиратимуться за мажоритарною багатомандатною системою.

«Багатомандатна мажоритарна має ряд переваг для застосування на районному рівні», – пояснює Євген Радченко, директор з розвитку «Інтерньюз-Україна». «По-перше, це сприяє зменшенню кількості втрачених голосів й ефективніше забезпечує представництво спільних інтересів сіл та селищ. З іншого боку, система передбачає доволі простий спосіб голосування для виборця».

Обоє експертів та учасники заходу погодилися, що проводити місцеві вибори за діючим законом не можна. Їх не вдасться організувати в умовах конкурентності, та і «латаний» закон не містить необхідних запобіжників проти фальсифікацій.

Наостанок, диспутанти обговорити питання заборони зовнішньої політичної реклами. Більшість експертів схильні вважати, що це правильний крок. Проте він також спричинить підняття рівня «джинси» (тобто замовних матеріалів) у медіа, яка замінить гасла з білбордів.

 

Контакти мережі ОПОРА у Львові: 254 61 63, lviv@opora.org.ua