Надія Дзічковська: «Необхідно створювати ОСББ, не зважаючи на кількість квартир та фінансову спроможність мешканців»

Дата: 07.08.2015

Україна рішуче прямує вперед у сфері енергозбереження. З’являється дедалі більше Програм стимулювання населення для використання енергоощадних заходів. Львівщина також поповнила ряд регіонів, ОСББ яких отримали кредити за держпрограмою з енергоефективності. Наразі перший кредит вже видано і ще 2 погоджено, вони чекають своєї черги на отримання. Громадянська мережа ОПОРА поспілкувалась з головою ОСББ «Надія-НЛ» Надією Дзічковською. Саме це ОСББ отримало перший у Львівській області кредит на впровадження енергоефективних заходів.

Пані Надіє, перш за все, розкажіть, будь ласка, про ваш будинок. Адже він унікальний не лише отриманням першого кредиту за держпрограмою з енергоефективності.

Ми проживаємо у 8-квартирному двохпід’їзному (парадний та службовий), триповерховому житловому будинку № 19 по вулиці Нечуя-Левицького, який збудований в 1907 році в історичному районі м. Львова «Костелівка».

Рустований фасад будинку виконаний в стилі сецесія, оздоблений ліпним декором з використанням квіткових та рослинних мотивів, в тому числі стилізованого буряка. Маскарони під карнизом повторюють у дзеркальному відображенні композицію прилеглого буд. № 17.

Будинок – пам’ятка архітектури місцевого значення (охоронний № 1318 згідно рішення Львівського облвиконкому № 227 від 17.07.1990). І ми зобов’язані дотримуватися стилю, ідентичного тому, за яким його побудовано. На підлозі парадного під’їзді будинку збереглася аутентична плитка, над вхідними дверима в квартири та в кімнати квартир – барельєфи. Одним словом, на наш будинок і справді варто подивитися.

Коли було створене ОСББ «Надія – НЛ»?

У липні 2008 року співвласниками будинку було створено ОСББ, а у вересні 2008 року будинок був переведений на баланс ОСББ.

Що ж підштовхнуло вас взяти кредит?

Влада не допомагає із ремонтами та термомодернізацією прямими коштами. А мешканці нашого будинку, в основному, пенсіонери. Тому коштів мало і доводиться приймати участь в різного роду Програмах, які полегшили виплату кредитів.

На які заходи спрямоване використання коштів за кредитом?

Кредит отриманий на заміну вікон з двокамерними енергоефективними склопакетами в парадному під’їзді та виконання інших робіт, пов’язаних з відновленням дверей фойє парадного під’їзду.

Взагалі, передбачалось ще декілька пунктів. Беручи до уваги те, що будинок капітально не ремонтувався з дня побудови, ОСББ розглядало такі види робіт:

1. заміну проводів, автоматичних вимикачів та арматури освітлення мережі електроосвітлення місць загального користування з відновленням інтер’єру парадного та службового під’їздів (орієнтовна вартість –114 тис. грн);

2. ремонт дахового покриття з черепичних плиток із заміною дерев’яних конструкцій даху, заміною слухових вікон(горішніх продухів) та утеплення даху, а також горішнього перекриття (приблизна сума на реалізацію цього пункту –285 тис. грн).

3. заміну трьох вікон парадного під’їзду та інші супутні роботи: відновлення решіток поручнів сходів парадного під’їзду, відновлення візерункового скла в дверях фойє будинку тощо (орієнтовно – біля 25 тис. грн).

У зв’язку з тим, що отримати кредитні кошти можна лише з розрахунку не більше 10 тис. грн на одну квартиру, від виконання робіт перших двох пунктів довелося відмовитися. І, як результат, у червні 2015 року ОСББ уклало з ПАТ «Укргазбанк» кредитний договір для виконання робіт, передбачених третім пунктом.

Яку суму по кредиту сплачують жителі будинку за місяць?

Загальна сума кредиту 24,507 тис. грн. Таким чином, розмір внескуз кожної квартири протягом п’яти років, в середньому, складає по 42,50 грн. за місяць. Все залежить від площі квартири. Є чотирикімнатна квартира на 100 м2, її власник має найбільший розмір внеску, який складає близько 65 грн. Чотири квартири трикімнатні, власники яких мають середній розмір внесків 52 грн. Та три квартири однокімнатні, власники яких сплачують від 9 до 33 грн, залежності від площі.

На другому поверсі є незаконний офіс, який має 14 м2, проте власник приміщення відмовляється приймати участь в фінансуванні поточних ремонтів будинку.

Кредит наданий на 5 років. Але ми плануємо виплатити його раніше. Жителі, які фінансово більш спроможні, сплачують за два – три місяці наперед.

Який відсоток кредиту компенсує держава згідно цієї Програми?

Програма передбачає компенсацію від держави розміром 40 % вартості обладнання та матеріалів, що використовувались на енергоефективні заходи. Тобто, орієнтовна сума відшкодування за Програмою – 8,162 тис. грн.

Окрім цього, АТ «Укргазбанк» та Львівська міська рада уклала ексклюзивну угоду про співробітництво, яка передбачає отримання додаткової компенсації від ЛМР у розмірі 30 % загальної суми кредиту і становитиме понад 6,122 тис. грн.

Отож, ОСББ отримає сумарне відшкодування за кредитом – 70 %. Ця сума перевищує 14,2 тис. грн.

Чи виникали проблеми при отриманні кредиту?

Ні, проблем не виникало. Отримання кредиту зайняло небагато часу.

Ми хотіли ще замінити всю електропроводку, що пов’язано з відновленням інтер’єру двох під’їздів, а також встановити нові світильники та застосувати нові енергозберігаючі лампи з датчиками руху, однак вартість таких робіт перевищує фінансові можливості наших власників квартир.Для цього сума кредиту становила б 144 тис грн, з яких 80 тис. грн. можна було б відшкодувати. Однак при цьому щомісяця довелось би сплачувати 370 грн. з квартири. Порадившись з мешканцями, ми відмовились, оскільки більшість із них – пенсіонери. Вони б просто «не потягнули».

Це був ваш перший досвід отримання кредиту?

Ні, у 2014 році для фінансування робіт з гідроізоляції фундаменту парадного фасаду будинкуми уклали кредитний договір, який був достроково закритий. Сума кредиту становила 4 тис. грн.

У будинку була досить складна ситуація завдяки бездіяльності ЛКП «Затишне», яке обслуговує сусідній дім № 21. Труби водостічної каналізації сусідньоїспоруди були випущені на тротуар, а не в каналізаційний колектор, внаслідок чого провалилось тротуарне покриття, дощова вода з їхнього даху потрапляла через фундамент нашого будинку до комор співвласників. Для ліквідації аварійної ситуації ОСББ прийняло рішення щодо відновлення підземної частини дощоприймальної каналізації будинку з під’єднанням до неї водостічної труби сусіднього будинку, а також проведення робіт згідроізоляції фундаменту.

Вартість цих робіт складала понад 9 тис. грн. Півроку чекали, аби ЛКП «Затишне» відшкодувало кошти в сумі 700 грн, які були витрачені на придбання каналізаційних труб, необхідних для підключення будинку № 21.

Пані Надіє, як Ви оцінюєте наявність Програми відшкодування частини коштів державою?

Звичайно, це дуже добре. Бо й не знаю, скільки часу довелось би виплачували самостійно. Адже ми не маємо стільки коштів. А з відшкодуванням – виплатити набагато легше.

Як досвідчений голова ОСББ, щоб Ви могли порадити мешканцям багатоповерхівок?

Беріть будинки у свої руки! Створюйте ОСББ, не зважаючи на кількість квартир та коштів.

Протягом 6 років після створення ОСББ ми встановили аутентичні дерев’яні двері парадного та службового під’їзду для виходу у двір, відновили паркан між дворами будинків №№ 19 та 21, розробили за кошти співвласників будинку проектно-кошторисну документацію «Ремонтно-реставраційні роботи з термомодернізацією огороджуючих конструкцій будинку по вул. Нечуя-Левицького, 19 у м. Львові», на мережі електроосвітлення місць загального користування встановили енергозберігаючі лампи, сутінковий вимикач та датчики руху, капітально відремонтували один з трьох стояків загальнобудинкової мережі водовідведення, а ще виконали роботи з гідроізоляції фундаменту дворового фасадів будинку.

Ті, у кого більші будинки, взагалі можуть самоорганізуватися і робити щось глобальне.

ОСББ «Надія – НЛ» своїм прикладом продемонструвало, що не обов’язково мати новий доглянутий будинок з великою кількістю квартир. Досить мати бажання, трохи вільного часу та, звичайно ж,мешканців, готових докладати максимум зусиль, аби зробити своє помешкання комфортним.

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 36 77