Парламентська активність мажоритарників Львівщини у лютому

Дата: 23.02.2016

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала парламентську активність у лютому чотирьох депутатів-мажоритарників Львівщини – Ярослава Дубневича (ВО № 120), Оксану Юринець (ВО №117), Ірину Подоляк (ВО № 116) та Олегу Мусія (ВО № 124), щоб перевірити виконання ними своїх обов’язків в частині обов’язків парламентської роботи. 

2 лютого була закрита третя та відкрита четверта сесія ВРУ VIII скликання. Згідно календарного плану роботи протягом місяця 8 днів (2-5 і 16-19 лютого) було відведено на роботу у режимі пленарних засідань, які поєднувалися з роботою у комітетах, комісіях і фракціях та годинами запитань до Уряду.

За результатами даних електронної і письмової реєстрації та протоколів пленарних засідань загалом львівські мажоритарники справно відвідують засідання. Олег Мусій, Ярослав Дубневич та Оксана Юринець не пропустили жодного пленарного дня, тоді як Ірини Подоляк була відсутня 4, 17 і 19 лютого та під час ранкового засідання 18 лютого. Особливістю роботи у п’ятницю (5 і 19 лютого) була година запитання до уряду, оголошення депутатських запитів та виступи депутатів “з різних питань”, коли не відбувалося голосувань, а тому рахували виключно дані реєстрації.

Ми проаналізували дані електронної та письмової реєстрації депутатів на сайті ВРУ. У тих випадках, коли між ними були розбіжності інформація уточнялася через протокол пленарних засідання, щоб з’ясувати чи був фактично присутній депутат та чи брав він участь у голосування за питання порядку денного. Особливу тут виділяються показники Ірини Подоляк, яка не завжди реєструється, а двох випадках не брала участь в голосуванні попри офіційну реєстрацію.

таблиця реєст

Дані відвідуваності депутатів корелюють із статистикою їхніх голосувань на пленарних засідань у лютому. За цей період у парламенті відбулося 340 голосувань. Найвищий показник голосувань в Оксани Юринець, яка голосувала 306 разів або у 90% випадків (сюди входять дані “за”, ”проти” і “утримався”), при цьому 28 разів не голосувала і у 6 випадках була відсутньою. Олег Мусій голосував 298 разів (88%), а також 33 рази не голосував і 9 випадках був відсутнім. Дещо нижчий показник у Ярослава Дубневича – 274 голосування (81%), 63 рази не голосував і тричі був відсутнім. Враховуючи дані найнижчої відвідуваності закономірно низьким є результат Ірини Подоляк. Вона голосувала лише 170 разів, тобто у 50% голосувань, 35 разів не голосувала і у 40% випадків була відсутньою (135 голосувань).

За звітний період четверо львівських мажоритарників зареєстрували 21 законопроект, з яких 12 проекти Законів і 9 проектів постанов. Чинною стала лише Постанова про відхилення звіту Кабінету Міністрів України та визнання діяльності Кабміну незадовільною (реєст. № 4063 від 15.02.2016).

Найвищий показник законотворчої активності в Оксани Юринець та Олега Мусія, кожен з яких долучився до розробки 6 законопроектів. Далі ідуть Ярослав Дубневич – 5 нормативних актів та Ірина Подоляк – 4. Більшість з них спрямовані на вирішення загальнонаціональних проблем, проте окремі з них мають опосередковане відношення до проблем Львівської області. Це проект закону про внесення змін до Гірничого закону України щодо соціальних гарантій працівникам гірничих підприємств (реєстр. № 4170, О.Мусій), проект закону про внесення змін до бюджету на 2016 р. щодо компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян (реєстр. № 4024, О.Юринець і Я.Дубневич), проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження автоматизованої системи оплати проїзду в міському пасажирському транспорті (реєстр. № 4121, Я.Дубневич), проект закону про внесення змін до закону щодо продовження дії мораторію на зміну цільового призначення земельних ділянок рекреаційного призначення (реєстр. № 4097, І.Подоляк і О.Юринець). Депутати спільно долучались до розробки двох законопроектів, які для справедливості були зареєстровані великими авторськими колективами.

Протягом лютого четверо депутатів сумарно скерували 7 запитів: Оксана Юринець – 3, Олег Мусій і Ярослав Дубневич – по 2, Ірина Подоляк – жодного. Усі вони були адресовані керівникам міністерств і відомств України. Два з них стосувалися проблематики округів: Олег Мусій скерував запит щодо вжиття невідкладних заходів з метою попередження техногенної катастрофи у селі Городище Сокальського району, тоді як Ярослав Дубневич разом з Оксаною Юринець звернулися з клопотанням щодо нагородження державною нагородою учасника бойових дій, інваліда війни 2-ї групи Деніса Соловея, який проживає у Львові.

В цілому можна відзначити достатньо активну парламентську діяльність чотирьох проаналізованих депутатів. Поряд з приблизно рівними показниками Олега Мусія, Оксани Юринець та Ярослава Дубневича практично по усіх показниках відстає Ірина Подоляк. Проте якщо більшість кількісних показників є відносними, то показник відвідуваності пленарних засідань та голосувань члену фракції партії ‘’Об’єднання ‘’Самопоміч’’ потрібно однозначно піднімати.

Нагадаємо, що ОПОРА здійснює інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, спрямований на підвищення поінформованості громадян про діяльність народних депутатів і парламентських партій, їхніх функцій, повноважень та основних форм взаємодії. Одним з завдань Програми USAID РАДА є посилення діалогу між представниками законодавчої гілки влади, парламентськими партіями та територіальними громадами, зокрема з приводу місцевих проблем.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

 

За коментарями звертайтеся:
Тарас Радь, Громадянська мережа ОПОРА у Львівській області
032 254 61 63, lviv@opora.org.ua

 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.