Львівщина зайняла п’яту позицію у рейтингу демократичного розвитку областей України

Дата: 21.03.2017

Сьогодні, 21 березня, у приміщенні Львівського прес-клубу Громадянська мережа ОПОРА презентувала комплексне дослідження та загальнонаціональний рейтинг демократичного розвитку областей України.

Як зазначив Олександр Неберикут, аналітик Громадянської мережі ОПОРА, до дослідження були залучені представники Асоціації регіональних аналітичних центрів (АРАЦ), а над методологією працювали експерти Центру політико-правових реформ. Вона основана на оригінальній методології Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам (International IDEA) та включає аналіз широкого переліку чинників розвитку на регіональному рівні, які були згруповані у 10 блоків – (1) стан реалізації захисту прав людини, зокрема стан правосуддя, (2) соціально-економічний стан, (3) Громадська активність і самоорганізація громадян, (4) стан ЗМІ, (5) міжетнічні та конфесійні відносини, (6) політична активність, партії, вибори, (7) децентралізація та діяльність органів місцевого самоврядування, (8) якість державних адміністрацій, (9) безпека, (10) корупція.

В рамках дослідження проводилось експертне опитування, яке доповнювалося та доопрацьовувалося на основі числових даних та аналізу національних і регіональних джерел вторинних даних (аналітичні доповіді, результати соціологічних досліджень, статистичні дані тощо). Дослідження виконувалося протягом листопада 2016 року – січня 2017 року в 24 областях України за виключенням тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей. Так, у Львові за цей час шляхом анкетування було опитано 42 експерти.

«За підсумками 2016 року в ТОП-п’ять увійшли Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Сумська, Львівська області, – розповів пан Олександр Неберикут. – Останніми у рейтингу виявилися Київська, Харківська, Житомирська, Миколаївська та Одеська». Що стосується Львівщини, то область за рівнем розвитку демократії належить до регіонів перехідного/змішаного типу, однак посідає 6 позицію в загальнонаціональному рейтингу і з інтегральним показником 3,21 бали тяжіє до типу регіонального політичного режиму, який класифікується як розвинута демократія. Високий рівень громадської активності та різноманітність форм самоорганізації громадян, інтенсивність взаємодії і співпраці громадських організацій та органів публічної адміністрації, відсутність міжконфесійних та міжетнічних протиріч – є ключовими ознаками демократичного розвитку Львівщини. Натомість, політична корупція та зловживання в бюджетно-фінансовій сфері, корумпованість та пов’язана з цим недієвість судової системи і органів правопорядку вказують на нестабільність та слабкість демократичних інститутів у Львівській області.

Аналіз результатів, крім всього, показав, що усі адміністративні одиниці української держави достатньо далеко просунулись на шляху побудови конкурентного й плюралістичного політичного режиму, але для наближення до рівня розвитку країн із ліберальною демократією навіть регіонам-лідерам необхідно вирішити цілу низку проблем у більшості сфер, що охоплювались дослідженням.

Результати дослідження дозволили сформувати рекомендації щодо подальших напрямів зміцнення демократичності на місцевому рівні. Серед основних на національному рівні – це продовження обраного курсу реформ (судочинства, прокуратури, правоохоронної системи та децентралізації) з одночасним забезпеченням інституційної підтримки у найбільш проблемних сферах; удосконалення партійного та виборчого законодавства, а також проведення загальнонаціональної антикорупційної кампанії. На місцевому рівні головними задачами названо розбудову регіонального соціального капіталу, орієнтованого на демократичний розвиток, підвищення якості інформаційного простору, активізацію використання інструментів е-демократії тощо.

Захід проводиться в рамках проекту «Сприяння реформам та розвиток підзвітності в регіонах України», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) за підтримки National Endowment for Democracy (NED).

Контактна інформація:
Львівський офіс Громадянської мережі ОПОРА – 032 254 61 63, lviv@opora.org.ua