Битва за львівський кіоск

Дата: 13.10.2008

Мала архітектурна форма - фото zaxid.netМалий і середній бізнес у Львові розвивається виключно своїми силами. З таким повідомленням вийшли сьогодні на прес-конференцію представники організації “Я – львів’янин”. А приводом до її проведення стала чергова спроба міської влади вирішити проблеми підприємців “по-своєму”.

Метод “рішаєм по-своєму” доволі простий. Як і сама процедура. Адже процес створення нового розпорядження розписаний до найдрібніших деталей і міським чиновникам тільки й те залишається, що слідувати вказаним інструкціям. Спершу аналіз, потім напрацювання рекомендованих кроків, обговорення у колі експертів і нарешті – винесення на публічний загал. Таким самим чином поступила міська влада у питанні розташування малих архітектурних форм (у народі – МАФів). Намагаючись дотриматися процедури вони “протягували” свою концепцію ледь не цілий рік і замість запланованого виходу у світ наприкінці весни, проект положення про розташування МАФів у Львові з’явився тільки нещодавно. З’явився у доволі цікавий спосіб.

І яких тільки зусиль вартувало міським чиновникам, щоб у всьому догодити громаді, а особливо місцевому малому та середньому бізнесу, який безпосередньо зацікавлений у проекті. Громадські слухання, робоча група і постійний процес… імітації співпраці. Саме до такого висновку прийшли представники організації “Я – львів’янин”, коли, одного чудового дня, побачили перед собою готовий проект… далеко не той, який обговорювали у колі робочої групи. Міські чиновники знову зробили все по-своєму.

У ситуація що склалася представники організації звинувачують передусім міського голову та його заступника – пана Олега Синютку. Мовляв, саме пан Олег розійшовся не на жарт і частенько без відома депутатів міської ради “просуває” то одне, то інше рішення. Не подобаються організаторам прес-конференції і постійні рейди контролюючих органів, які влаштовує міська рада для “недобросовісних” власників МАФів. Але найбільше зачепив проект положення про правила розташування МАФів. Обурливий акцент представники організації “Я – львів’янин” поставили на кількох пунктах цього проекту:

У пункті 2.1.1, що стосується критеріїв розташування МАФів у місті, вказано, що “…обмеження щодо розміщення малих архітектурних форм у межах історичного ареалу, на основних магістральних вулицях, площах, проспектах, бульварах, парках та скверах”. “Але ж у Львові більше 25 магістральних вулиць”, – вказують організатори. – “Якщо додати до них ще й вказані у пункті території, тоді де підприємцям провадити свій бізнес? Та й слово “обмеження” у вустах міської влади має те ж саме значення, що і “заборона”. Тут можете не сумніватися – маємо досвід”.

Пункт 3.2 повідомляє, що “Розміщення малих архітектурних форм обмежується у першу чергу залежно від кількості та щільності розміщення малих архітектурних форм, які здійснюють продаж аналогічних товарів і послуг на відповідній території, у другу чергу залежно від розміщення стаціонарних об’єктів, споріднених за функціональним призначенням, що відображається на відповідних схемах розміщення малих архітектурних форм”. “А це звичайнісінька свавілля”, – продовжують розповідати організатори. – “Цей пункт дозволяє міські владі вигадувати чергову причину відмови підприємцю на встановлення МАФу на відповідній території. Адже можливий процент на розміщення міська влада встановлює сама, невідомо за якими критеріями, а швидше за все, виключно на основі своїх забаганок та лобі партнерів”. В цілому, якщо вірити словам представників організації, то наша міська влада вирішила зайнятися регуляцією економіки, самостійно визначаючи попит та пропозицію на певні товари та послуги.

Не задовольняє організаторів і вимога щодо відстані МАФів, які займаються продажем алкогольних та тютюнових виробів, від території шкіл, закладів культури, громадських місць. “Я на власні очі бачив, як міські чиновники вимагали закриття кіоску, котрий перебував у радіусі 200 метрів від школи, натомість магазин, що знаходився за якихось 50 метрів, ніхто не чіпає. Але ж сигарети і алкоголь можна придбати і там, навіть в більшому асортиментів”, – обурюється один з учасників прес-конференції. – “На що чиновники відповідають просто “вбивчим” аргументом: щоб зайти у магазин – школярам треба відчинити двері, а в кіоску ніяких дверей немає. Можна подумати, школярі дверей відчиняти не вміють”.

Поруч з цими негараздами організатори дорікають міській владі за затримки з видачею дозволів на облаштування МАФу, лобіювання чужих інтересів, відсутність конструктивного діалогу з підприємцями. За їхніми словами, підприємці охоче йдуть на поступки міській владі і часто по кілька місяців чекають на потрібний дозвіл. І що отримують з їхньої сторони? Відключення від електромережі, численні перевірки податкової, міліції. А найбільше підприємці бідкаються за можливе рішення про демонтаж їхнього МАФу. Тим більше, що за проектом нових правил їх розміщення, зробити це дуже просто.

Андрій Дутчак, Львівське представництво Громадянської мережі ОПОРА