• Моніторинг освітньої політики

Новини:

Іспит з математики: звіт громадських спостерігачів

Члени комісії запаковують результати - Самбір

Вчора, 26 травня, випускники шкіл здавали зовнішнє незалежне оцінювання з математики. Громадянська мережа ОПОРА, яка займається моніторингом проведення ЗНО у Львівській області, охопила 17 пунктів тестування. Зокрема, громадські спостерігачі були присутні у семи пунктах м. Львова та в десяти районних містах.

Хоч математика – це вже шостий предмет у сесії ЗНО, траплялися запізнення учасників до пункту тестування, що позбавляло їх права здавати іспит з цього предмету (пункти ЗОШ №13 м. Львова, Національний університет «Львівська політехніка»).

Як відбулося тестування з історії України у Львові та Львівській області

Другий рік поспіль Громадянська мережа ОПОРА організовує громадське спостереження за проведенням зовнішнього незалежного оцінювання. Цього року у Львові 75 спостерігачів пройшли відповідне навчання, а вже вчора 40 з них були присутні на першому іспиті у сесії ЗНО – історії України.

Громадські спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА охопили 19 з 35 пунктів тестування, що дає право робити узагальнені висновки щодо проведення тестування у Львівській області.

Відбувся перший тренінг по ЗНО

27 квітня у приміщенні “Світлиці” на вул Дорошенка 14 Громадянська мережа ОПОРА провела перший з трьох навчальних семінарів для громадських спостерігачів за Зовнішнім незалежним оцінюванням. Пропонуємо вашій увазі кілька світлин з місця подій.

Нагадуємо, що для бажаючих взяти участь у спостереженні необхідо заповнити та надіслати нам анкету. Також, варто побувати на одному з подібних тренінгів. Інші відбудуться завтра та в середу о 15:00 в тому ж приміщенні “Світлиці”.

Запрошуємо на тренінг для громадських спостерігачів за ЗНО

Громадянська мережа ОПОРА запрошує всіх бажаючих на тренінг «Як стати громадським спостерігачем за зовнішнім незалежним оцінюванням». Для зручності ми проводимо тренінг три дні поспіль, щоб Ви мали змогу обрати той день, коли Вам буде найзручніше його відвідати.

Більше »

Реєстрація громадських спостерігачів на ЗНО-2009: поїхали!

Відповідно до «Положення про громадський контроль за проведенням в Україні зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів і зарахуванням до вищих навчальних закладів» (затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 01.04.2008 №284, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17.04.2008 №321/15012):

Громадський контроль за проведенням ЗНО та зарахуванням до ВНЗ здійснюють громадські організації, представники засобів масової інформації, батьківських комітетів, піклувальних рад навчальних закладів, які зареєструвалися в Українському чи регіональних центрах оцінювання якості освіти.

Вступна кампанія-2008 для львівських ВНЗ. Результати громадського моніторингу

2008 рік став випробуванням не лише для випускників шкіл, але так само і для вищих навчальних закладів. Вперше зарахування відбувалось за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, вперше публічність і відкритість роботи приймальних комісій, задекларована в „Примірному положенні про приймальну комісію“, стала гарантом безперешкодного доступу громадських спостерігачів до вищих навчальних закладів на всіх етапах вступної кампанії. Львівське представництво ГМ ОПОРА поряд із 14 організаціями з різних регіонів України, що об’єдналися в коаліцію громадського контролю за зарахуванням до ВНЗ, проводило спостереження за вступною кампанією — 2008 в Українській академії друкарства та Львівському національному медичному університеті ім. Данила Галицького.

Так, за період моніторингу виявлено ряд цікавих явищ, характерних для вступних кампаній у більшості ВНЗ.

Чорний день

Незалежне тестування. Друга спроба: МЕНШЕ ПІЛЬГ

Пише Газета по-Львівськи

„Газета…” довідалася, яких змін зазнала процедура незалежного оцінювання знань тих, хто вступає до ВНЗ.

Випускникам та абітурієнтам 2009 року пощастило: вони отримали нові правила вступу до вищих навчальних закладів на шість місяців швидше, ніж їхні попередники. Ні предмети тестування, ні тестові завдання для них уже не стануть несподіванкою. Та й „проходитимуть” зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) торованим шляхом.

Інструкторе, бійся „підстави”

2008 року ЗНО відбулося в усій державі вперше, тому й не обійшлося без помилок і непорозумінь.

– Почнімо з того, що тестування з української мови і літератури призначили на 22 квітня – якраз закінчився опалювальний сезон, але було ще холодно, – каже регіональний координатор кампанії спостереження за ЗНО від ГМ „Опора” Ольга Стрелюк. – І учні, й інструктори, і спостерігачі мерзли. Також ми мали зауваження до роботи інструкторів, скажімо, траплялося, що вони помилялися з нумерацією. Причиною цього вважаємо їхню недостатню поінформованість.

Більше »

Круглий стіл „Досвід вступної кампанії-2008 і перспективи кампанії-2009“

Громадський моніторинг - Вступ 2008Товариство Лева, Громадянська мережа ОПОРА та Міжнародна Школа Рівних Можливостей запрошують Вас на круглий стіл „Досвід вступної кампанії-2008 і перспективи кампанії-2009” який відбудеться 24 жовтня 2008 року о 12.00 год в приміщенні прес-центр факультету журналістики Львівського Національного університету ім. Івана Франка (вул. Чупринки, 49).

Серед запрошених начальник обласного управління освіти та науки Львівської обласної ради Хобзей П.К., заступник мера з гуманітарних питань Косів В.М., представники Приймальних комісій Національного університету „Львівська політехніка”, Національного лісотехнічного університету України, Національного університету ім. Івана Франка, Української академії друкарства, Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, представники ЗМІ та організації-монітори вступної кампанії.

Під час зустрічі планується обговорення таких питань:

Більше »

« Сторінка 1 ... 8, 9, 10, »
    • Natalvan

Доброго дня! Хочу запитати – Чи зобов’язані навчальні заклади публікувати списки зарахованих на своїх
      офіційних сайтах, а також вносити своєчасно дані до ЄДБО?  Мова йде про Українську академію друкарства. Станом на сьогодні, 13 серпня, на офіційному сайті досі не розміщено таких списків! Натомість висить оголошення, що зарахованих на навчання запрошують на співбесіду до ректора.  Я вже не кажу про те, що виш не надавав жодної інформації про кількість оригіналів документів, поданих на певний напрямок, під час вступної кампанії. На Вступ-інфо зміни також взагалі не вносились. Абітурієнтів практично позбавили права оцінити власні можливості щодо вступу під час третьої хвилі, адже інформація про те, хто і з якою рейтинговою позицією претендує на бюджетне місце (тобто здав оригінали), була просто відсутня! При особистому зверненні 9 серпня у приймальну комісію в наданні такої інформації мені було  відмовлено (пояснили, ніби вони і самі цього не знають, так як електронний облік не ведеться, а на папері щоразу рахувати дуже довго), запропонували лише оглянути списки рекомендованих з відмітками. Але ж ні для кого не секрет, що ще існує таке поняття, як “донабір”, коли навіть після оголошення рекомендованих у третю хвилю, залишаються бюджетні місця, які можуть зайняти особи, які не були рекомендовані, але нададуть оригінали документів до 17.00  10 серпня. Відмова у наданні інформації фактично зробила непрозорою процес зарахування абітурієнтів в останні години вступної кампанії! Адже ніхто не хоче отримувати такого кота в мішку – нести оригінали у виш, де неспроможні вирахувати шанси абітурієнта на вступ. Як приклад максимальної прозорості в останній день подачі оригіналів, я можу навести списки на сайтах Львівської політехніки та ЛНУ ім. І.Франка. Адже там було все зрозуміло від першої і до останньої хвилини, кожен абітурієнт, міг самостійно оцінити свої можливості на обраному факультеті і вчасно віднести оригінали туди, де він мав найбільше шансів навчатись за рахунок держави. Але ще більше мене здивувало, що навіть тепер, аби ознайомитись зі списками зарахованих і хоча б постфактум розібратись, чи була в мене можливість навчатись в УАД, я на сьогоднішній день цих списків ніде знайти не можу (звісно, крім стенду біля приймальної комісії де вони (я щиро на це сподіваюсь!!!) розміщені в паперовому вигляді. Смішно думати, що такий солідний навчальний заклад не має технічної можливості для їх публікації на сайті! Виникає питання – чи не слугує така цілковита відсутність інформації прикриттям для можливих маніпуляцій? Наприклад, для повідомлення про те, що на бюджеті лишаються ще вільні місця і варто здати оригінали, лишень “обраним” абітурієнтам?  Відсутність власної комп’ютерної програми в даній ситуації виправданням бути не може. Адже існує ЄДБО і сайт Вступ-інфо, яким можливо цілком зручно користуватись (як це робив, наприклад, НЛТУ, який також не має власної бази).
      Цілком вірогідно, що Українська академія друкарства – не єдиний виш, де є така ситуація, тому хотілося б, аби абітурієнти в наступні роки не стикалися з подібними фактами.
      З повагою, Львівський абітурієнт 2012.

•  >> Чи зобов’язані навчальні заклади публікувати списки зарахованих на своїх офіційних сайтах
      Не зобов’язані.

>>вносити своєчасно дані до ЄДБО
      Зобов’язані. Але реальність така, що вдається це далеко не всім. Здебільшого, через проблеми з тією ж ЄДБО.

Стосовно описаної вами проблеми: можливо, УАД не виконала державне замовлення і чекає до 15 числа на донесення оригіналів документів. І вже після цього оприлюднить список зарахованих? Поцікавтесь у приймальній комісії про ситуацію з виконанням державного замовлення?

• Natalvan

Можливо і не виконали, хоча бажаючих вчитись там було вдосталь… Але якщо представники приймальної комісії не володіють ситуацією і не можуть дати відповідь на саме елементарне питання, то нічого дивного немає, якщо у них проблеми із виконанням держзамовлення)))