• 10 Tactics: як перетворити інформацію в дію

Набір «10 тактик» пропонує оригінальні та новітні ідеї для неурядових організацій і правозахисників щодо озвучення проблем, реакцій на них та шляхів їх вирішення. Набір складається з 50-хвилинного документального фільму, у якому активісти з різних куточків світу розповідають про свої вдалі приклади використання технології «10 тактик». Також, набір містить спеціальні картки, в яких стисло та зрозуміло описано саму технологію та інструменти, які варто використовувати під час її реалізації.

Чисельні волонтери переклали фільм та картки більш ніж 20 мовами світу. Український переклад побачив світ завдяки старанням Громадянської мережі ОПОРА (@opora) та Андрія Дучака (@doctor_juta). Звісно, всі варіанти перекладу доступні для подальшого редагування. Тому, будь-хто може долучитися та перекласти матеріали на іншу мову чи відкоригувати наявні.

Проект «10 тактик» стартував у грудні 2009 року. З того часу сотні правозахисників та активістів неурядових організацій використали ці матеріали для перетворення інформації в дію. Вони також показували фільм усім бажаючим, щоб дати поштовх до дискусії навколо переваг та недоліків пропонованих тактик та перешкод, які з’являлися при їх реалізації.

«Навіть з дуже обмеженими ресурсами можна досягнути великих успіхів, якщо використовувати технології нових медіа»

Стефані Ханке

Стефані Ханке, співзасновниця Tactical Tech, пам’ятає як все починалося. «Ідея проекту зявилася у 2009 році, коли ми організовували табір для інфо-активістів в Індії. У нашому заході взяли участь білше 100 правозахисників, програмістів та дизайнерів зі всіх куточків світу. Ми знали, що їх справді цікавлять передові методи перетворення інформації в дію і вони були готові поділитися своїми напрацюваннями. Ми вирішили зібрати розповіді про ефективні практики від кожного учасника табору. І коли зібрали всі, побачили, що перед нами лежить досить багато цікавих історії. Більшість з них підкреслювали ефективність використання інтернет-технологій у повсякденній роботі активіста. І всі зводились до одного: навіть з дуже обмеженими ресурсами можна досягнути великих успіхів, якщо використовувати технології нових медіа».

«10 тактик» містить 35 історій інфо-активізму з 24 країн світу, зокрема Лівану, Індії, Єгипту, Тунісу, Кенії, Індонезії, Південної Африки та Великобританії. Найяскравіші з них:

• Блог Ноха Атефа, TortureinEgypt.net, який зробив величезний внесок у боротьбу за звільнення незаконно затриманих в Єгипті.
    • Використання YouTube та відео-караоке для підвищення обізнаності населення про права працівників секс-індустрії в Камбоджі, розповів Дейл Конгмонт.
    • FrontlineSMS, яке використовувалося для поширення нагальної інформації та свідчень очевидців під час масових заворушень на Мадагаскарі. Автор програмного забезпечення Кен Бенкс.

Інформація в картках доповняється відео-прикладами з фільму. Тетяна Нотлі, яка керувала проектом, розповідає: «Ми сподіваємось, що зібрані нами історії дадуть читачам нові ідеї для втілення. Відео та картки дають грунтовну та детальну інформацію, до якої ви, зазвичай, не маєте доступу. У цих історіях люди розповіли нам, наскільки важко було реалізовувати кампанії інфо-активізму, які навички необхідні для цього, яку роль відіграє місцевий контекст. Вся ця інформація може бути використана іншими людьми для розвитку їхніх власних ідей».

У поданій вище формі ви можете ознайомитись чи завантажити з неї всі перекладені картки від Tactical Tech. У наявному перелік є:

• 10 тактичних карток, які містять практичні поради стосовно реалізації тої чи іншої тактики з прикладами використання;
    • 5 базових карток, які містять опис основ тої чи іншої тактики з описом інструментів, які можна використовувати;
    • перелік основних термінів з поясненням.

Картки є вільними до завантаження та поширення при одній умові: завше потрібно вказувати авторство Tactical Tech. Що ж до авторства перекладу (Громадянська мережа ОПОРА, Андрій Дутчак) – вказуйте на ваш розсуд. Ми не образимось 🙂

Корисні посилання:

Якщо у вас є запитання стосовно проекту «10 тактик» чи, можливо, ви хочете розповісти про свою практику громадського активізму, в якій ви активно використовували технології нових медіа – пишіть на got@opora.lviv.ua.