Дата: 22.09.2011

Львівське представництво Громадянської мережі ОПОРА оголошує відбір до Школи громадського контролю за діяльністю органів місцевого самоврядуванняДо участі у Школі, яка проходитиме 4-6 листопада 2011 р., запрошуємо представників громадських організацій, ініціативних груп, неформальних об’єднань та окремих громадяни у Львівській області, які зацікавлені у взаємодії з місцевою владою, однак потребують детальніших теоретичних знань та практичних навиків у сфері громадського контролю.

Учасники Школи отримають:

• ЗНАННЯ – про громадський контроль, кого контролювати, навіщо контролювати, та хто може це робити. Дізнаються про інструменти та механізми громадського контролю та громадського моніторингу на місцевому рівні.
  • ВМІННЯ – організовувати кампанії громадського контролю, взаємодіючи з мешканцями, владою та іншими організаціями та ініціативними групами у своєму локальному середовищі.
  • ПРАКТИЧНИЙ ДОСВІД – планування та реалізація кампаній громадського контролю у сфері відкритості, прозорості та підзвітності діяльності органів місцевого самоврядування.

Навчання у Школі громадського контролю проводитиме команда тренерів, яка складається з представників організацій громадського контролю. Всі тренери проходили стажування у Польщі.

З учасників Школи громадського контролю буде сформована команда, яка проведе кампанії громадського моніторингу відкритості, прозорості та підзвітності діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування у районних містах Львівської області. Мета громадського моніторингу – проаналізувати якість комунікації між місцевою владою (міським головою, виконавчими органами та депутатами) та територіальною громадою на основі спеціально розробленої комплексної методології.

Кампанії громадського моніторингу, зокрема, включатимуть в себе: подання та опрацювання відповідей на інформаційні запити та звернення; аналіз місцевої нормативно-правової бази, що регулює питання участі членів територіальної громади у здійснення місцевого самоврядування (статуту, регламенту ради, положень); відвідування засідань колегіальних органів місцевого самоврядування; участь у прийомах депутатів та посадових осіб; відвідування публічних заходів за участю посадових осіб місцевого самоврядування; написання підсумкового аналітичного звіту; організацію інформаційно-просвітницьких заходів.

За результатами моніторингових кампаній в кожному місті будуть підготовлені рекомендації, адресовані органам місцевого самоврядування, стосовно шляхів покращення комунікації між місцевою владою та громадськістю. Виявлені в ході моніторингу факти неналежного врядування та закритості органів і посадових осіб місцевого самоврядування будуть висвітлені в місцевих та регіональних ЗМІ.

Критерії відбору для участі в проекті:

• вмотивованість у проведенні кампаній громадського контролю у своєму місті;
  • спроможність учасників досягнути поставлених цілей;
  • наявність досвіду та компетентності у сфері громадської роботи;
  • обізнаність в тематиці місцевого самоврядування.

До участі у конкурсі можуть бути подані анкети від кількох представників однієї громадської організації чи ініціативної групи. Під час відбору перевага надаватиметься учасникам з районних міст та міст обласного підпорядкування Львівщини (крім міста Львова).

Організатори покривають витрати на харчування та проживання учасників проекту під час стаціонарного навчання, забезпечують усіма роздатковими матеріалами та гарантують повернення витрат, пов’язаних з проведенням локальних кампаній. Протягом всього проекту безкоштовно надаватимуться консультації тренерів та юристів. У разі невиконання передбачених умов щодо участі у всіх етапах Школи громадського контролю, організатори не будуть забезпечувати відшкодування коштів, витрачених учасниками.

Для участі у проекті потрібно заповнити анкету та надіслати на адресу o.strelyuk@opora.org.ua до 18 год. 16 жовтня 2011 р. Результати відбору учасників будуть оприлюднені на сайті організації (opora.lviv.ua) 19 жовтня 2011 р. Про місце проведення Школи громадського контролю учасники повідомлятимуться особисто.

Цей захід став можливим завдяки проекту «Розвиток громадянського суспільства», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2009-2012рр.