Дата: 06.11.2012

Парламентські вибори-2012. Аналіз результатів виборів у округах Львівської областіПопри те, що Центральна виборча комісія ще не оголосила результатів волевиявлення українців на останніх виборах до Верховної ради, однак на Львівщині процес підрахунку голосів уже закінчився. Тому, можемо сміливо підбивати підсумки вибору мешканців області.

Зупинимося передусім на аналізі депутатів-мажоритарників, які кандидували та перемогли в одномандатних виборчих округах. Мажоритарна складова виборчого процесу, хоч і мала ряд негативних моментів під час проведення агітаційної кампанії (підкуп виборців, зловживання адміністративним ресурсом, показова благодійність), однак її результат, як виявилося, спрогнозувати було нелегко.

З 12 виборчих округів Львівщини інтрига щодо того, хто ж стане переможцем зберігалася у семи з них: на Жовківщині та Яворівщині – змагання між Василем Пазиняком та Тарасом Козаком, Сихівський район Львова – основні опоненти Михайло Хміль та Дмитро Добродомов, Перемишлянщина та Золочівщина – Тарас Батенко та Лідія Котеляк, Галицький район м. Львова – до останнього точилася запекла боротьба між Тарасом Стецьківим та Ігорем Васюником, не так все однозначно виглядало у боротьбі братів Дубневичів проти Юрія Михальчишина та Тетяни Чорновол, Старосамбірщина та Турківщина – опонентами залишалися Андрій Лопушанський та Ігор Пукшин. Однак, результат виборів перевершив сподівання не лише експертів, а й самих кандидатів та партій, якими вони висувалися. Зокрема, йдеться про остаточні підсумки голосування у 122, 123, 125 виборчих округах, де несподівано для всіх перемогу здобули висуванці від об’єднаної опозиції.

Загалом, що стосується перемоги в одномандатних округах Львівщини, то бренд «Об’єднаної опозиції» на 92% виправдав себе. В 11 з 12 виборчих округів перемогли власне висуванці Об’єднаної Опозиції. І лише у 120 окрузі не місцевій Тетяні Чорновол так і не вдалося перемогти самовисуванця-олігарха Ярослава Дубневича. У підсумку, ВО «Свобода» отримало 4 мандати у Верховній Раді від Львівщини, ВО «Батьківщина» – 7, та один депутат – без партійної приналежності.

Попри те, що бренд Об’єднаної опозиції таки спрацював, кандидати отримали на свою користь різну кількість голосів виборців. Беззаперечним лідером за кількістю відданих голосів є Ірина Фаріон (77631 виборець), яку обігнали в Україні лише троє кандидатів з Донеччини – Олександр Бабков (92239 виборців), Микола Левченко (89630 виборців), Юхим Звягільський (83029 виборців). Чималу підтримку отримали однопартійці Фаріон – Ірина Сех та Юрій Михальчишин. У трійку лідерів за кількістю голосів виборців входить і кандидат від ВО «Батьківщина» – Василь Пазиняк, чия перемога стала однією з найбільших несподіванок Львівщини. Удвічі менше голосів виборців отримали Андрій Тягнибок, Лідія Котеляк та Ігор Васюник, причому останній випередив свого основного конкурента всього на 3251 голос.

За таких обставин львівський виборець фактично зробив вибір на користь опозиційних сил – ВО «Батьківщина» та «Свобода». Друге чи третє місце у більшості округів відійшло висуванцям від політичної партії «УДАР». Цікаво, що перемога кандидата-мажоритарника не завжди супроводжувалася перемогою політичної сили, яку він представляє. Так, наприклад, у ВО 119, де з великим відривом лідирувала свободівка Ірина Сех, перше місце у багатомандатному окрузі відійшло до ВО «Батьківщина», а у 117  навпаки – попри успіх Васюника тріумфувала «Свобода». Схожі ситуації спостерігаємо також у 115, 121, 125 та 126 округах.

Завідомо програшні були позиції у провладної партії. Хоча, слід відзначити, що стабільність, яку обіцяє Партії регіонів своїм виборцям, проявилася у практично всіх 12 округах. Всюди в області вони отримали однаковий результат – четверте місце. Винятком став хіба що 118 округ, де партію влади обігнала «Наша Україна». Щодо кандидатів від Партії регіонів, то лише одному з них вдалося пробитися до трійки лідерів. Це ще один вагомий індикатор політичних симпатій мешканців Львівської області.

Пропонуємо детальніше ознайомитися з інформацією про те, хто саме буде представляти інтереси 12 округів Львівщини у новообраній Верховній Раді.

Завантажити дослідження.