«У активі львівських мажоритарників – 129 унікальних законодавчих ініціатив», – ОПОРА

Дата: 09.09.2017

У рамках цьогорічної моніторингової кампанії Програми USAID Рада ми традиційно моніторили діяльність чотирьох мажоритарників Львівщини, а саме Михайла Бондара, Дмитра Добродомова, Тараса Батенка і Богдана Матківського. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут.

“За проміжними підсумками моніторингу результати діяльності чотирьох львівських мажоритарників протягом шостої сесії є достатньо високими – пояснює експерт. Усі вони розмістились у першій половині загальноукраїнського рейтингу. Приблизно така ж ситуація зберігалася протягом усіх шести місяців шостої сесії, що свідчить про певну стабільність і тяглість у їхній роботі. Беззаперечно найкращий результат демонстрував Михайло Бондар, щомісячні рейтинги якого коливалися в межах 1-5-го місць, а найнижчий його результат – 8 підсумкове місце за роботу в окрузі. Найбільш нестабільні результати показував Богдан Матківський, показники якого коливалися в межах 7-59-го місць і загалом були близькі до середніх. Найнижчим підсумковим результатом серед львівських мажоритарників є 56-те місце Дмитра Добродомова за піврічну роботу в окрузі. Тарас Батенко і Дмитро Добродомов за структурою щомісячних рейтингів коливалися у межах 20-х – 30-х місць, то покращуючи, то погіршуючи результати своєї діяльності.

За період роботи шостої сесії VIII скликання Верховної Ради від 1 лютого до 31 липня 2017 р. 12 народних депутатів, обраних в одномандатних округах Львівської області виступали ініціаторами 185 законодавчих ініціатив. Серед них 165 становлять проекти законів, ще 20 – проекти постанов. Найбільша кількість законодавчих ініціатив на рахунку Андрія Лопушанського та Олега Мусія, у яких їх по 23, Ірини Подоляк – 20, Оксани Юринець – 19, дещо менше у Михайла Бондара та Ярослава Дубневича – по 17, Тараса Батенка – 16, Богдана Матківського – 14, Дмитра Добродомова – 13, Андрія Кота – 12, а найменше у Богдана Дубневича – 7 і Володимира Парасюка – 4. Найбільше саме законопроектів в Андрія Лопушанського – 23, Олега Мусія – 21 та Іринин Подоляк – 17, а проектів постанов в Оксани Юринець – 4, братів Дубневичів та Ірини Подоляк – по 3.

«Проте, якщо не брати до уваги випадки, коли у переліку авторів водночас числилися кілька львівських мажоритарників, то у сумі ми отримаємо 129 унікальних законодавчих ініціатив. Серед них, 110 законопроектів та 19 проектів постанов», – пояснює аналітик львівської ОПОИ Тарас Радь. І додає: «Це достатньо високий кількісний показник, оскільки становить 10% від загальної кількості законодавчих ініціатив, причетність до яких мали депутати-мажоритарники від Львівської області у період шести місяців шостої сесії Верховної Ради поточного скликання».

«Разом з тим, коефіцієнт корисної дії львівських мажоритарників залишається низьким», – зауважують експерти ОПОРИ. Він становить лише 5%. Це означає, що з поміж усіх 129 унікальних законодавчих ініціатив лише 6 набули чинність (стали діючими нормативними актами), при цьому 5 з них – це проекти постанов і лише один законопроект, який, щоправда, орієнтований на вирішення однієї з проблем Львівщини – відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств (реєстраційний номер 6212). Серед чинних законодавчих ініціатив по дві в активі Ірини Подоляк та Оксани Юринець (постанови) і по одному – Ярослава Дубневича (постанова) та Михайла Бондара (законопроект).

На завершення аналізу законотворчої діяльності мажоритарників Львівщини експерти звернули увагу на те, яким чином у ній відображена проблематика області та їхніх виборчих округів. «З-поміж 129 законодавчих ініціатив нам вдалося виокремити 14 з них (13 проектів законів і 1 проект постанови), які так чи інакше можуть бути віднесені до виконання цієї цілі. Найбільша кількість законодавчих ініціатив, які мають відношення до локальної проблематики на рахунку Андрія Лопушанського, Ірини Подоляк і Михайла Бондара – по чотири, а також Тараса Батенка, Богдана Матківського, Олега Мусія і Оксани Юринець – по дві. Ще одна в активі Ярослава Дубневича, тоді як в решти – жодної», – розповідає Тарас Радь.

Матеріал підготовлено за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Тарас Радь, аналітик Громадянської мережі ОПОРА – 254 61 63, lviv@opora.org.ua