Депутат: Лозинський Роман До списку депутатів

Депутатська фракція:Політична партія «Голос»
Партійність:безпартійний
Територія виборчого округу:-
Профільний комітет:з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування
Топ-теми депутата:організація державної влади, національна безпека, місцевий розвиток та децентралізація

Аналіз законотворчої діяльності та публічних комунікацій Романа Лозинського свідчить про те, що до основних напрямів парламентської діяльності народного депутата належать теми місцевого розвитку та децентралізації (фокус уваги – 45%), організації державної влади (фокус уваги – 42%), національної безпеки (фокус уваги – 14%).

Головною за відсотком професійної уваги профільною тематикою Романа Лозинського є сфера місцевого самоврядування та децентралізації. Депутат активно коментує процеси децентралізації, беручи участь у експертних обговореннях, публічних заходах, коментуючи тему для топ-ЗМІ країни. У фокусі законодавчих ініціатив обранця в частині децентралізації є впорядкування окремих питань діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій, реформування територіальної організації виконавчої влади, забезпечення прозорості та відкритості місцевих рад, врегулювання на місцевому рівні конфлікту інтересів, додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захист його економічних основ. Обранець критикує пропоновані президентом зміни зміни до Конституції в частині децентралізації та виступає проти чергового подовження дії закону про особливий статус Донецької та Луганської областей.

У сфері організації державної влади можна виокремити блок ініціатив, що стосуються змін у положеннях виборчого законодавства. Зокрема, Роман Лозинський послідовно виступив за суттєве зменшення грошової застави та спрощення умов реєстрації кандидатів у депутати на місцевих виборах задля відновлення політичної конкуренції, відкриті партійні списки. Натомість категорично не підтримує депутат проведення виборів на тимчасово окупованих територіях та розширення повноважень ЦВК та КМУ у частині підготовки та проведення опитувань громадської думки.

До цього ж напрямку діяльності слід віднести і ініціативи депутата, спрямовані на вдосконалення парламентаризму у частині створення умов для якісного законотворчого процесу, просуванні ідеї використання парламентарями електронного цифрового підпису, забезпечення гласності засідань комітетів Верховної Ради України. У частині ініціатив, пов’язаних із державною службою, Роман Лозинський виступає за вдосконалення порядку призначення та звільнення з посад членів Кабінету Міністрів України, та приваблення на державну службу талановитої молоді для прискорення процесу впровадження реформ. Окрім цього, депутат є співавтором ряду законодавчих ініціатив, спрямованих на врегулювання окремих аспектів діяльності таких державних органів, як Вища рада правосуддя, Державне бюро розслідувань, Національне антикорупційне бюро, а також Конституційного Суду України.

Також значну частину професійної діяльності народний депутат присвячує питанням національної безпеки. Тут предметом його зацікавлення виступають санкції проти країни-агресора, зокрема, депутат підтримує необхідність й надалі блокувати роботу російських каналів пропаганди,якими є в тому числі й соціальні мережі «Однокласники», «Вконтактє», «Mail.ru» тощо. На рівні закононотворочої діяльності Роман Лозинський став співавтором законопроєктів щодо обмеження права державних підприємств залучати кредити, які можуть загрожувати національній безпеці, та актуалізації окремих положень Закону України «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики». Разом із колегами по партії «Голос», депутат наполягає на тому, що політика непрозорості у діяльності Тристоронньої контактної групи — неприйнятна і загрожує національній безпеці. Із безпекою пов’язані і ряд соціальних законодавчих ініціатив депутата, скеровані на регулювання статусу ветеранів та членів сімей загиблих Захисників України та ветеранів.

В просуванні своїх топ-тем депутат активно використовує виступи з трибуни і з місця, долучається до розробки та подання законопроектів та в цілому однаково інтенсивно використовує усі доступні формальні інструменти лобіювання пріоритетних тем і політик, в тому числі роботу у комітеті, членство у міжфракційних депутатських об’єднаннях, медійні, експертні заходи та комунікацію через соціальні мережі.