ХДС у Львові звинуватив ОПОРУ в наклепі

Дата: 20.10.2010

У відповідь на інформаційне повідомлення ГМ ОПОРА щодо непрямого підкупу виборців у Львові, партія «Християнсько-демократичний союз» звинуватила організацію у наклепі. Заяву ЛОО ХДС подаємо повнотекстово (джерело – ZIK):

«Інформація про підкуп виборців гречкою – звичайнісінький наклеп і намагання очорнити партію з хорошою репутацією. Чорний піар набув таких масштабів, що навіть найблагородніший вчинок можна потрактувати як щось недостойне. 20 жовтня представники «Опори» звинуватили представників партії ХДС у підкупі виборців, не маючи для цього жодних підстав. Інформація подана у повідомленні про «підкуп» очевидно є перекрученим описом благодійної роздачі продуктових наборів малозабезпеченим родинам Франківського району міста Львова у готелі «Супутник», яка була традиційно приурочена святу Покрови.

Уже доброю традицією для заступника голови Львівської обласної організації ХДС Лариси Малех стало виділення матеріальної допомоги для своїх виборців. Депутат щорічно на Різдвяні свята, Великдень та свято Покрови дарує малозабезпеченим львів’янам невеличкі подарунки. Підкуп – це коли розраховуються за фотографію бюлетня, на якій галочка стоїть навпроти конкретного прізвища. А гречка – це лиш невеличка допомога потребуючим».

Коментар Громадянської мережі ОПОРА:

Громадянська мережа ОПОРА у своїх діях керується виключно Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Зокрема, стаття 53 п.4 Закону гласить:

«Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерей, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує п’яти відсотків мінімального розміру заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг».

Оскільки партія «Християнсько-демократичний союз», члени якої балотуються до міської та обласної рад, є суб’єктом виборчого права, вона теж зобов’язана діяти в рамках чинного законодавства. Наклеп, у чому представники партії звинувачують організацію, передбачає поширення завідомо неправдивих вигадок, позаяк у своєму повідомленні ХДС сам підтвердив факт роздачі продуктових наборів виборцям мікрорайону, чим визнав порушення статті 53.

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу членів партії на неприпустимість проведення таких благочинних заходів під час виборчої кампанії та закликає інші політичні партії діяти у відповідності з законом.