Хронологія виборчих перегонів

ВИБОРИ 2019

У 2019 році в Україні пройдуть вибори президента (31 березня) та народних депутатів (27 жовтня). Ми вирішили робити підбірку головних подій, що відбуваються у Львові та області, і можуть впливати на ваш вибір.

#голосуйтеусвідомлено

10 грудня

Арсеній Яценюк та Лілія Гриневич взяли участь у спільних заходах у Львові

10 грудня лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк разом з однопартійкою Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич зустрілися зі студентами Українського католицького університету. Арсеній Яценюк виступив як прем’єр-міністр 2014-2016 років із лекцією на тему досвіду 2014 року та викликів 2019 року, в межах дискусійної платформи Open Talks.  Наступного дня Лілія Гриневич та Арсеній Яценюк провели аналогічний захід для студентів у Тернополі.

Також 10 грудня голова «Народного фронту» провів зустріч із місцевим осередком партії, на якій, зокрема, була присутня Гриневич, про що свідчать фото на сторінці  львівського осередку «Народного фронту»  у Facebook.

Міністр освіти і науки 10 грудня офіційно перебувала з робочим візитом на Львівщині. Вона взяла участь у круглому столі «Розвиток професійної освіти», провела брифінг для журналістів, та поспілкувалася з тренерами Нової української школи.

Одночасний приїзд до Львова та Тернополя  лідера парламентської партії Арсенія Яценюка і Лілії Гриневич можна розцінювати як ознаку дочасної передвиборчої агітації на користь «Народного фронту» в контексті президентського і парламентського виборчого процесу 2019 року. Нагадаємо, у листопаді «Народний фронт» розгорнув інформаційну кампанію у Львові та інших містах області, з метою інформувати громадян про свою діяльність. Зокрема, кампанія передбачає розповсюдження партійних газет та спілкування з виборцями. Партійці львівського осередку «Народного фронту» не вважають таке інформування формою передвиборчої агітації.

Фото з офіційної сторінки Арсенія Яценюка у Facebook

8 грудня

Петро Порошенко посилює свою присутність на Львівщині

Втретє від початку осені Президент України відвідав Львів. У суботу, 8 грудня, Петро Порошенко взяв участь у низці культурних заходів, зокрема, в урочистостях з нагоди 150-річчя товариства “Просвіта” у Львівському театрі опери та балету, де під час промови акцентував на досягненнях держави в період його президентства.

Порошенко також відвідав у Національному театрі імені Марії Заньковецької у Львові творчий вечір художнього керівника академічної капели «Трембіта» Миколи Кулика. З нагоди 60-річного ювілею диригенту було присвоєно почесне звання “Народний артист України”. Того ж дня під час презентації вистави «Ремінісценції.UA» Президент присвоїв львівській волонтерці та співачці Софії Федині орден Княгині Ольги ІІІ ступеня.

Крім того, Петро Порошенко побував у селі Жовтанці Кам’янка-Бузького району, провів зустрічі з головою Львівської обласної державної адміністрації Олегом Синюткою і головою Львівської обласної ради Олександром Ганущиним. Вдруге за 4 місяці очільник держави став гостем програми “ТЕМА” на Першому Західному. Ведучою цього випуску, що маркувався як ексклюзивне інтерв’ю, стала директорка каналу Ольга Цап замість Віктора Біщука чи Софії Федини, які зазвичай, ведуть програму.

Вочевидь, Львівщині відводиться провідне місце, де потенційний кандидат Петро Порошенко розраховує на підтримку виборців 31 березня 2019 року. Нагадаємо, що чинний Президент є одним з найактивніших потенційних кандидатів у розміщенні зовнішньої реклами у Львівській області.

Фото з офіційної сторінки Петра Порошенка у Facebook

21 листопада

Мішель Терещенко презентував свою книгу у Львові

Наприкінці вересня Мішель Терещенко склав повноваження міського голови Глухова та заявив, що буде балотуватися на пост Президента України. 21 листопада політик відвідав Львів, де зустрівся з мешканцями міста та презентував книгу про свого діда “Перший олігарх”.

Крім презентації книги, яку могли придбати всі охочі, Мішель Терещенко представив основні положення своєї передвиборчої програми. Серед першочергових завдань потенційний кандидат у президенти назвав подолання корупції, реформування правоохоронної та податкової системи. Політик також став гостем програми “Прямо в очі” на Першому Західному та Студії Захід на телеканалі “Еспресо TV”.

Заходи за участю пана Терещенка відбулись у приміщенні економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка та в Конференційній залі Товариства охорони пам’яток історії та культури. На зустрічах екс-мера Глухова супроводжував Роман Семчишин, один з ініціаторів створення громадської приймальні Мішеля Терещенка у Львові.

Фото: Ксенія Янко

5-6 листопада

Анатолій Гриценко у Львові натякнув на можливе об’єднання з Андрієм Садовим

5 та 6 листопада потенційний кандидат на пост Президента Анатолій Гриценко перебував у Львові з робочим візитом. Лідер партії “Громадянська позиція” зустрівся з партійцями та обговорив питання формування майбутніх виборчих штабів на Львівщині. Крім того, він провів зустріч із кандидатами від “Громадянської позиції” до місцевих рад Бібрської, Радехівської та Зимноводської об’єднаних територіальних громад.

Також політик мав зустріч з експертами Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень, з якими обговорив питання виводу економіки з тіні, протидії корупції, перспектив держави на міжнародному ринку та захисту підприємців.

Під час свого візиту Анатолій Гриценко виступив в ефірі радіо “Незалежність” та став гостем програми «Момент істини» на радіо “Львівська хвиля”, “Акценти” – на телеканалі НТА. Також політик взяв участь у телепередачі “Прямо в очі” на Першому Західному, де відповідаючи на питання ведучого чому не відбулося об’єднання з Андрієм Садовим та чи втрачений шанс на єдиного кандидата від опозиції, відповів, що шанс не втрачений, що різні політики, які заявили про свої наміри зайняти пост президента, продовжують у форматі консультацій узгоджувати свої позиції, щоб об’єднати зусилля. Водночас Анатолій Гриценко категорично заперечив можливість об’єднання з Юлією Тимошенко.

Прінт-скрін із запису ефіру телепередачі "Прямо в очі" на Першому Західному

6 листопада

Валентин Наливайченко приїжджав на Львівщину підтримати однопартійців

6 листопада лідер Громадсько-політичного руху “Справедливість” зустрівся з колективом Судововишнянської лікарні, яка має бути реорганізована у комунальне підприємство Судововишнянської ОТГ. Оскільки бюджет територіальної громади у наступному році не зможе покрити всі видатки для утримання лікарні (бракує 2,8 млн. грн), необхідно оптимізувати штат лікарів. Персонал закладу, закономірно, виступає проти оптимізації. За фінансування лікарні у повному обсязі активно виступає заступник головного лікаря, який є депутатом Судовишнянської ОТГ від партії “Справедливість”.

Лідер “Справедливості” Валентин Наливайченко провів зустріч із працівниками закладу охорони здоров’я, зібрав підписи на підтримку лікарні та пообіцяв відстояти заклад. Звертаємо увагу на те, що про закриття лікарні Судововишнянською ОТГ мова не ведеться.

10 листопада потенційний кандидат на пост Президента став гостем “Студії Захід” на телеканалі “Еспресо TV”.

Нагадаємо, що це вже не перший візит Валентина Наливайченка на Львівщину. 7 вересня політик дав прес-конференцію у Львівському прес-клубі, де підтвердив, що буде балотуватися на посаду Президента України. Того ж дня політик дав інтерв’ю у програмі “Акценти” на каналі НТА, а 9 вересня вийшов ефір “Студії Захід” за його участі на “Еспресо TV”.

Як і багато інших політиків, Валентин Наливайченко відвідав Львівський Форум видавців, де взяв участь у презентації книги Енн Епплбаум «Червоний голод», збірки інтерв’ю з блаженнішим Святославом «Діалог лікує рани» Кшиштофа Томасіка, а також був присутній на презентації книги Романа Лубківського «Слов’янське небо».

Фото з офіційної сторінки Валентина Наливайченка у мережі Facebook

2 листопада

Юлія Тимошенко у Львові презентувала  “Новий економічний курс”

2 листопада потенційний кандидат на пост Президента України Юлія Тимошенко перебувала у Львівській області. У Львові лідерка партії “ВО “Батьківщина” провела прес-конференцію для журналістів, а також презентувала свою програму “Новий економічний курс” для місцевих підприємців.

В межах візиту лідерка “ВО “Батьківщина” також відвідала Собор Святого Юра та поклала квіти до пам‘ятника Митрополита Андрея Шептицького. Крім того, Юлія Тимошенко оглянула картини в музеї Олекси Новаківського, де проходила виставка робіт січових стрільців, що брали участь у заснуванні ЗУНР. Вона також зустрілася з учасницями театру пісні «Цьомочки» та поспілкувалася з письменниками і видавцями міста.

Ввечері Юлія Тимошенко приїхала до Стрия, де під час зустрічі з місцевою громадою агітувала за “Новий економічний курс”. Деякі ЗМІ повідомляли, що мешканців сусідніх міст підвозили на зустріч з політиком централізовано. Однак у прес-службі львівського осередку “ВО “Батьківщина” це заперечують.

Фото з офіційного сайту "Батьківщина Львівщини"

23-26 жовтня

Роман Безсмертний зустрівся з виборцями Львівщини

Візит Романа Безсмертного на Львівщину тривав з 23 по 26 жовтня. Окрім Львова потенційний кандидат у президенти відвідав Червоноград, Стрий та Дрогобич.

Зустрічі з місцевими громадами проходили під гаслом “Велика Україна можлива!”. Під час заходів політик говорив про стратегію розвитку, яку він бачить для України; коментував участь інших потенційних кандидатів у виборчих перегонах; розповідав про свої перші кроки на посаді Президента. Супроводжували політика Тарас Компаніченко та гурт «Хорея Козацька».

24 жовтня у Львові Безсмертний зустрівся зі студентами факультету міжнародних відносин Львівського національного університету ім. І. Франка. 25 жовтня – взяв участь у панельній дискусії в межах Львівського Безпекового Форуму, де критикував формат Мінського переговорного процесу та безпекову політику України. 27 жовтня було опубліковане інтерв’ю з майбутнім кандидатом у Студії Захід (телеканал “Еспресо TV”).

23 жовтня

Олег Ляшко поспілкувався з громадами Львівщини

23 жовтня 2018 року потенційний кандидат на пост президента Олег Ляшко відвідав село Йосипівка та Новий Милятин Буського району Львівської області. У Йосипівці народний депутат відвідав фермерське господарство «Колос. Агро», де обговорив з фермерами підняття цін на газ.

У Новому Милятині Олег Ляшко брав участь у відкритті оновленого дитячого будинку «Добре серце». Дитбудинок було відремонтовано за кошти державного бюджету, які надійшли у формі субвенції. Однак місцева громада дякувала потенційному кандидату на пост президента Олегові Ляшку за сприяння у виділенні фінансування. Нагадаємо, що багато народних депутатів, користуючись своїм статусом, впливають на розподіл бюджетних коштів в межах державних субвенцій на соціально-економічний розвиток, а пізніше використовують  факт отримання громадою субвенції у власній політичній агітації. Олега Ляшка супроводжували голова Буської районної ради, голова та заступники Буської райдержадміністрації, представники Радикальної партії.

У місті Львові народний депутат зустрівся з представниками профспілок Львівщини, з якими теж обговорював питання підняття цін на газ.

Фото зі сторінки Олега Ляшка у Facebook

16 жовтня

Вдруге за осінь Львівщину відвідав Президент

Перший візит був здійснений 19 вересня на Львівський форум видавців, який відвідують дуже багато політиків. Тоді Петро Порошенко взяв участь в офіційному відкритті Форуму, яке, до речі, перенесли з вечірнього на обідній час, підлаштовуючись під графік Президента. Гарант вручив подяки окремим видавництвам, взяв участь у презентації книжки «Діялог лікує рани» Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука), що відбулася у Львівському національному університеті ім. І. Франка.

16 жовтня Президент разом з Міністром оборони Степаном Полтораком та Міністром регіонального розвитку Геннадієм Зубком їздили на Яворівщину інспектувати хід будівництва гуртожитків для військовослужбовців. Петро Порошенко побував у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки (Яворівський полігон), де взяв участь у заходах до Дня бійця територіальної оборони, проінспектував стан будівництва гуртожитків для військових, відвідав Військово-медичний клінічний центр Західного регіону та взяв участь у нараді з питань стану реалізації програми будівництва житла для військовослужбовців.

Обидва рази Президент мав короткі прогулянки Львовом, під час яких фотографувався із мешканцями та гостями міста, заходив у кав’ярні на каву.

Фото: Укрінформ

3 жовтня 2018 року

Андрій Садовий іде у президенти

Міський голова Львова заявив, що братиме участь у президентських виборах 2019 року. Зрештою, цього слід було очікувати, адже вже не перший місяць Андрій Садовий відвідує різні міста України та спілкується з їхніми мешканцями, поглиблюючи товариський діалог в межах проекту “UrbanTalks”.
Детальніше про наміри міського голови Львова кандидатувати на пост президента – на офіційній сторінці політичної партії Об’єднання “Самопоміч”.

Фото з Фейсбук-сторінки Андрія Садового

10 вересня 2018 року

Розкол в Аграрній партії

Голови західноукраїнських обласних партійних організацій Аграрної партії України (Тернопільської, Чернівецької, Волинської, Хмельницької) висловили недовіру голові партії Віталію Скоцику.
Нагадаємо, що за результатами місцевих виборів 2015 року, Аграрна партія України отримала 5,1 % мандатів у радах різного рівня. Наприклад, в Об’єднанні “Самопоміч”, цей показник становить 3,2 %, в УКРОПа – 5,7%, у ВО “Свобода” – 5,2 %.
За результатами перших місцевих виборів в ОТГ, що відбулися 29 жовтня 2017 р., Аграрна партія України зайняла четверту сходинку за кількістю депутатських мандатів – 391, поступившись ВО “Батьківщина” (911 мандатів) та “Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (666 мандатів), а також самовисуванцям (1 223 мандати).Відео прес-конференції з Львівського прес-клубу

Стоп кадр із відео Львівського прес-клубу

6 вересня 2018 року

Леонід Кравчук у Львові агітував за Юлію Тимошенко

6 вересня у у Львівському Прес-клубі відбулася прес-конференція першого Президента України Леоніда Кравчука на тему «27 років Незалежності: перемоги, поразки, нові виклики». Відповідаючи на питання депутата Львівської обласної ради від ВО «Батьківщина» Ярослава Качмарика про те, чи є серед потенційних кандидатів на пост президента України люди, які мають стратегічне бачення розвитку країни, підтримку команди та людей, Леонід Кравчук назвав Юлію Тимошенко. Також він заявив, що не проти того, щоб пані Тимошенко стала лідером (чит. президентом).

Photograph: lee Scott / Unsplash