Незалежне тестування. Друга спроба: МЕНШЕ ПІЛЬГ

Дата: 23.10.2008

Пише Газета по-Львівськи

„Газета…” довідалася, яких змін зазнала процедура незалежного оцінювання знань тих, хто вступає до ВНЗ.

Випускникам та абітурієнтам 2009 року пощастило: вони отримали нові правила вступу до вищих навчальних закладів на шість місяців швидше, ніж їхні попередники. Ні предмети тестування, ні тестові завдання для них уже не стануть несподіванкою. Та й „проходитимуть” зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) торованим шляхом.

Інструкторе, бійся „підстави”

2008 року ЗНО відбулося в усій державі вперше, тому й не обійшлося без помилок і непорозумінь.

– Почнімо з того, що тестування з української мови і літератури призначили на 22 квітня – якраз закінчився опалювальний сезон, але було ще холодно, – каже регіональний координатор кампанії спостереження за ЗНО від ГМ „Опора” Ольга Стрелюк. – І учні, й інструктори, і спостерігачі мерзли. Також ми мали зауваження до роботи інструкторів, скажімо, траплялося, що вони помилялися з нумерацією. Причиною цього вважаємо їхню недостатню поінформованість.

Громадські спостерігачі переконані, що незалежному оцінюванню зашкодили й політичні спекуляції.

– Пригадую, що напередодні першого тестування прем’єр-міністр заявила, мовляв, це ще не остаточно, що буде незалежне оцінювання, – зазначає Ольга Стрелюк, – усі були шоковані. Тему ЗНО й надалі політизують, на ній спекулюють. Ми рекомендували Кабміну узаконити ЗНО на рівні Конституції. Адже поки що його регулює наказ Міністерства освіти і науки. А відповідних змін до законів немає.

Отже, система проведення ЗНО не досконала. Скажімо, відомі трафунки, коли замість випускника тест писала стороння людина. Зокрема, така скандальна історія трапилася в Стрию.

– Учень, який учився на 4-5 балів, приніс до школи сертифікати з української та математики з дуже високими оцінками, щоби їх зарахували як підсумкову атестацію, – розповідає пані Ольга. – Директора насторожили несподівані результати школяра, тож він звернувся до Центру оцінювання якості освіти. Почали розслідування, опитали свідків, провели графологічну експертизу – підозри підтвердилися: тест писала інша людина.

Спостерігачі також побоюються, що учні шукатимуть шляхів для списування. Тут в інструкторів доволі обмежені права. Скажімо, вони не можуть відібрати мобільний телефон. Та слід укотре нагадати, що, нехтуючи правила Зовнішнього незалежного оцінювання, його учасники ризикують утратити цілий рік – їх просто позбавлять права отримати сертифікат.

Англійська мусить бути

Іще донедавна випускники не знали, чи треба їм готуватися водночас до тестів і до державної підсумкової атестації. Гарна новина: для тих, хто планує вступати до вишів і, відповідно, проходитиме ЗНО, шкільна атестація не потрібна. Добре й те, що найпізніше 1 листопада дізнаємося про умови вступу до того чи іншого закладу, зокрема про іспити, які доведеться складати на вимріяні спеціальності. Це передбачено в нових умовах прийому до вищих навчальних закладів.

Однак уже зараз відомо, з яких предметів проводитимуть випробування. Як і раніше, обов’язковим є тест з української мови і літератури, а також із математики. Далі – що кому потрібно: історія України, біологія, хімія, фізика, географія, іноземна мова. Останнє дуже тішить, адже на деякі факультети не вступиш без іспиту з іноземної, а це ще одна нагода надавати перевагу „своїм” абітурієнтам. Щонайбільше можна складати екзамени з п’яти предметів. Щоби тестування не стало стресом, Український центр оцінювання якості освіти запропонує „генеральну репетицію”. За словами директора Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариси Середяк, коштуватиме одне пробне тестування 35-70 гривень. Зареєструватися на нього можна буде тільки через інтернет на сайті Центру.

За інформацією Центру незалежного оцінювання, реєстрація учасників ЗНО триватиме з 1 грудня 2008 року до 3 березня 2009-го. Пробні тестування з різних предметів відбуватимуться протягом березня. Основна сесія розпочнеться 6 травня – випускники складатимуть історію України. Останньою буде хімія – 5 червня. Результати тестування з усіх предметів повинні повідомити не пізніше за 22 червня, а вже до 27 червня Український центр оцінювання якості освіти має надіслати сертифікати всім учасникам ЗНО.

Пільги вирішують усе?

Це, звичайно, не всі корективи до умов ЗНО та вступу в технікуми, інститути й університети. Змінами у правилах прийому до виші в Міністерство освіти і науки України намагалося зменшити можливість корупції та перекрити ходи, які „вилізли” під час попередньої кампанії. Якщо у ВНЗ не можна було фальсифікувати результати вступних іспитів (бо їх не було як таких), то гроші брали інші „дядьки” в інших установах – за вироблення довідки про інвалідність чи оформлення цільового скерування, які давали право на пільговий вступ. Утім, навіть правдивих пільговиків виявилося забагато – вони заповнили ледь не половину „бюджетних” місць. Громадськість забила на сполох: місця на студентських лавах зайняло чимало осіб, результати яких ледве-ледве перевищували мінімальні 124 бали.

– Цього року до Львівського медичного університету ім. Данила Галицького надійшло в кілька разів більше, ніж зазвичай, заяв від вступників-інвалідів і пільговиків із цільовими скеруваннями, – каже координатор спостереження за вступною кампанією ГМ „Опора” Василина Думан. – Їхній рівень приблизно на 20 балів нижчий, аніж у решти абітурієнтів. Скажімо, на престижну стоматологію зарахували понад 40% пільговиків, на фармацевтичний – близько 30%.

У нових умовах прийому до ВНЗ пільговиків поменшало. Уже не мають переваг при вступи учні підготовчих відділень вишів. Пільги зберегли для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, „чорнобильців”, дітей шахтарів. Мають переваги при вступі й переможці всеукраїнських олімпіад і конкурсів Малої академії наук за умови успішного проходження ЗНО. Однак кардинально це не виправить ситуації. За словами Василини Думан, збереглися преференції для найчисленніших категорій – інвалідів і „цільовиків”. Вона вважає, що держава має допомагати соціально незахищеним, але не в такий спосіб.

Тест з історії „потовстішав”

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив технічні специфікації тестів 2009 року. Розширено зміст випробування з історії України. Кількість завдань збільшено з 60 до 70, а сама процедура триватиме на півгодини довше, ніж 2008 року – 150 хвилин замість 120. До тесту внесуть завдання трьох форм: з вибором однієї правильної відповіді, на встановлення відповідності та послідовності.

Також УЦОЯО оприлюднив технічні дані тестів з іноземних мов, які винесено на зовнішнє оцінювання вперше: анґлійської, німецької, французької й еспанської. Завдання виконуватимуть упродовж 160 хвилин, серед них буде й таке, що вимагатиме розгорнутої відповіді. Загалом випробування складатиметься з трьох частин: аудіювання, читання й письма.

На українську мову і літературу та математику відведено по 180 хвилин. Тести з біології та географії розраховані на 120 хвилин і включатимуть по 60 завдань, з хімії – 150 хвилин на 60 відповідей, з фізики – 150 хвилин на 35.

Дарія Скиба

Корисні посилання: