Громадськість та поліція продовжують співпрацювати задля попередження виборчих порушень

Дата: 18.07.2018

Громадянська мережа ОПОРА разом з іншими представниками громадськості продовжила діалог з поліцією щодо способів взаємодії під час майбутніх виборчих кампаній у період 2019-2020 років.

17 липня 2018 року представники Громадянської мережі ОПОРА взяли участь у 3-й діалоговій зустрічі між громадянським суспільством та Національною Поліцією, яку організувала EUAM UKRAINE.

На зустрічі було поведено дискусію щодо пріоритетів у роботі створеної «Робочої групи щодо виборів», до якої увійшли представники патрульної поліції, представники ГО «Київський діалог» та Громадянської мережі ОПОРА, і яка залишається відкритою для залучення у подальшому до роботи інших представників громадськості, які працюють у сфері виборів. Метою діяльності робочої групи є змінити існуючу відстороненість правоохоронних органів від порушень у сфері виборчого права шляхом превентивних заходів, підвищення рівня обізнаності з виборчими процедурами та порядку реагування на вчинені правопорушення.

У форматі мозкового штурму було визначено критичні проблеми, усунення яких допоможе покращити роботу поліції, зокрема відсутність практики превенції у сфері виборчого права, нераціональне використання людського ресурсу на виборчих дільницях представниками поліції, які забезпечують зберігання бюлетенів, охорону громадського порядку на виборчій дільниці та транспортування виборчої документації до виборчої комісії вищого рівня, питання безпеки представників виборчих комісій та виборців під час дня голосування.

За підсумками дискусії також було сформовано ідеї щодо спільної організації навчальних програм з типологізації виборчих порушень (підкуп виборців, порушення правил передвиборної агітації, фальсифікація виборчої документації, використання адміністративного ресурсу тощо) та розробкою алгоритму реагування із залучення до їх участі представників патрульної поліції Львівської області та Національної поліції у Львівській області.

Учасники робочої групи домовилися зробити пілотними такі навчання у місті Львів з подальшим поширенням цієї практики у масштабах Львівської області.