[Подія відбулась] Публічність місцевого самоврядування за рік до чергових виборів: результати шостого дослідження

УНІАН (м. Київ, вул. Хрещатик, 4), прокласти маршрут

1 жовтня 2019 року в ІА УНІАН Громадянська мережа ОПОРА презентуватиме результати шостого вимірювання Індексу публічності органів місцевого самоврядування.

На пресконференції буде представлено рейтинг публічності 24 муніципалітетів, а також окремих суб’єктів дослідження – міських голів, виконавчих органів та депутатів міських рад. Аналітики організації розкажуть про практики доброго врядування у міських радах різних обласних центрів та нададуть рекомендації муніципалітетам-аутсайдерам щодо підвищення прозорості та підзвітності їхньої роботи. Окрему увагу буде зосереджено на столиці та позиції в рейтингу, яку вона зайняла цього року.

Нагадаємо, що минулого року рейтинг Індексу публічності очолив муніципалітет Івано-Франківська з показником у 78 % зі 100 %, другим був Київ (73 %), третіми – Луцьк, Вінниця та Львів (72 %). Водночас жоден з муніципалітетів ще не досягнув позначки вище 81 %, що власне і дозволяє класифікувати орган місцевого самоврядування як публічний. З результатами Індексу публічності минулих років можна ознайомитися на сайті: publicityindex.org

Спікери заходу:

• Олександр Неберикут, координатор всеукраїнської кампанії «Вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування».
  • Андрій Савчук, координатор вимірювання Індексу публічності у Києві.

Контактна особа: Олександр Неберикут – 063 628 68 37.

Довідково: Індекс публічності – це загальнонаціональна кампанія моніторингу прозорості, відкритості та підзвітності діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Об’єктом моніторингу є міські ради в обласних центрах України. У 2019 році вимірювання здійснювалося також у тимчасово перенесених обласних центрах Донецької та Луганської областей.

Проект реалізовується уже шостий рік поспіль й має на меті оцінити, наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітетів, і яким є внесок основних суб’єктів місцевого самоврядування – міського голови, депутатів та виконавчих органів – в цей процес. Система показників Індексу публічності розроблена на основі положень українського законодавства та міжнародних стандартів у сфері публічності муніципальної влади. Результатом проведеної кампанії є публікація щорічного всеукраїнського дослідження – «Індекс публічності місцевого самоврядування 2018».