Результати моніторингу другого туру виборів Президента України у Львівській області

Дата: 08.02.2010

8 лютого Львівське представництво Громадянської мережі ОПОРА провело фінальну прес-конференцію за підсумками другого туру виборів на пост Президента України у 2010 році.

На початку прес-конференції довготерміновий спостерігач Василина Думан розповіла про найхарактерніші порушення, які були зафіксовані 7 лютого. Зокрема, Василина зазначила, що другий тур якісно вирізнявся від першого рівнем підготовки списків виборців, роботою міліціонерів, організацією процесу. Проте траплялись і неточності. Наприклад, на 78 дільниці 120 ТВО близько 200 людей не знайшли себе у списках виборців. Що цікаво, в першому турі на цій дільниці таких неточностей не виявлено. Щоб виправити ситуацію, виборці змушені були звертатися до суду, але частіше вони розчаровані йшли додому.

В організації виборчого процесу найпроблемнішим моментом стало доправлення бюлетенів до ОВК та організація голосування на дому. Через складні погодні умови, а також через невчасно отримані ДВК гроші, як зазначила Василина Думан, деякі члени дільничних комісій використовували власні кошти. Трапився випадок, коли на дільниці просто не виявилось автомобіля у день голосування, і члени дільничної комісії просили спостерігача, що був з автомобілем, підвести їх під час організації голосування на дому.

Громадянська мережа ОПОРА теж відчула складність погодних умов: один спостерігач не зміг до 18:00 потрапити на 57 дільницю 121 виборчого округу і підтримував зв’язок з комісією за допомогою стаціонарного телефону.

Також Василина Думан окремо зупинилася на порушеннях у самій процедурі голосування. Як засвідчили звіти спостерігачів від ГМ ОПОРА, значна кількість мешканців області просто не знає азів виборчої процедури. Тут далося в знаки й те, що на 19 дільницях з 64, де були представники ГМ ОПОРА, не виявилось плакатів з інформацією про покрокову процедуру голосування. Деякі виборці просто вкидали незаповнені бюлетені до скриньок, думаючи, що так і повинно бути. Крім того, траплялися й випадки, коли виборці намагалися проголосувати без належних документів. Так, на 60 дільниці 128 виборчого округу член дільничної комісії видав бюлетень виборцю за пенсійним посвідчення. А на 45 ДВК 117 ТВО чоловік напідпитку навіть пішов скаржитись до ОВК через те, що йому відмовились видати бюлетень без паспорта.

Найтривожніші сигнали, які отримали наші спостерігачі, — це інформація про спробу організувати підкуп виборців, зокрема, на 138 ДВК 121 ТВО. Це спеціальна дільниця — психіатрична лікарня. Невідомі особи пропонували медперсоналу голосувати за Януковича за 100 грн. Інформацію передано до ГУ МВС України у Львівській області. Львівські міліціонери оперативно перевірили цю інформацію, але вона не підтвердилась.

Андрій Дутчак, координатор моніторингу виборчого процесу у Львівській області, підсумував, що в цілому вибори на Львівщині у другому турі відбулись без суттєвих порушень та спроб зриву виборчого процесу. Громадянська мережа ОПОРА вважає другий тур виборів Президента України таким, що відбувся і реально віддзеркалює волевиявлення мешканців Львівської області.

Андрій Дутчак відзначив роботу відділів ведення реєстру виборців, які, не зважаючи на складні умови роботи, справились зі своїм завданням на п’ять з плюсом. Тобто, можна очікувати, що в подальшому якість списків зростатиме. Окремо Андрій Дутчак відзначив роботу львівської міліції в день виборів, яка спрацювала чітко та злагоджено по охороні виборчих прав громадян та громадського порядку. На виборах 2007 року та під час першого туру голосування у 2010 році Громадянська мережа ОПОРА наголошувала на порушеннях виборчих прав самих міліціонерів, які несли безвідривне чергування на дільницях та не мали змоги проголосувати. Міністерство внутрішніх справ належним чином відреагувало на ці повідомлення. У результаті спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА засвідчили, що всі міліціонери на дільницях Львівської області перебували у нормальних умовах та мали змогу проголосувати.

Загалом, Андрій Дутчак охарактеризував другий тур як значно кращий та якісніший порівняно з першим. Загалом за даними Громадянської мережі ОПОРА Львівська область перебуває серед лідерів з якості організації та проведення голосування.

Наприкінці прес-конференції Андрій Дутчак озвучив результати швидкого статистичного підрахунку голосів Громадянська мережа ОПОРА по Україні.

Контакти:
Андрій Дутчак — 063 628 68 44