На Львівщині намагались сфальшувати вибори на користь Партії регіонів

Дата: 01.11.2012

У 121 виборчому окрузі з центром у Дрогобичі офіційні спостерігачі та уповноважені особи від суб’єктів виборчого процесу – ВО «Свобода» й ОО «Батьківщина», – запобігли спробі фальсифікації виборів на користь Партії регіонів у загальнодержавному виборчому округу.

Причиною для вимоги перевірки відповідності даних протоколів усіх дільничних виборчих комісій округу з інформацією внесеною на сайт ЦВК стало виявлення невідповідності даних з кількох виборчих дільниць, оприлюднених на сайті Центрвиборчкому, із даними протоколів з мокрою печаткою, які отримали спостерігачі після підрахунку голосів.

За результатами звірки виборчих протоколів було виявлено фальсифікацію на користь Партії регіонів у 44 протоколах із 143 виборчих дільниць округу. Адмінпрацівник ОВК, що вносив дані на сайт ЦВК, будучи в змові з кількома членами ОВК, додавав партії регіонів кілька голосів (здебільшого від 2-5 до 15-20 голосів з дільниці). Після проведеної перевірки, дані на сайті ЦВК виправили відповідно до протоколів дільничних виборчих комісій. У результаті цього, відсоток голосів набраних ПР у 121 окрузі зменшився приблизно з 4,4% до 4,02%.

Припускаємо, що такий метод фальсифікації використовували на більшості округів Львівщини й Західної України загалом. На перший погляд незначна кількість вкрадених голосів виборців у сумі може скласти кілька відсотків, а це декілька депутатів в Парламенті. Якщо таку схему фальсифікації застосовували на Львівщини, то можна лише догадуватися, скільки голосів виборців було вкрадено в інших областях України, особливо на сході й півдні, де перемогла Партія регіонів та її самовисуванці, які її підтримували.

Петро Чорній, довготерміновий спостерігач за парламентським виборами від «Громадянської мережі «ОПОРА» у ВО №121.