У Новому Роздолі сфальсифікували вибори до Львівської обласної ради?

Дата: 12.11.2010

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, які продовжують вести моніторинг виборчого процесу на Львівщині, зафіксували факти грубого порушення процедури підрахунку голосів. Хронологію розвитку подій, що трапилися у Новороздільській міській виборчій комісії, подаємо нижче.

2 листопада 2010 р. Новороздільська міська виборча комісія склала Протокол про підсумки голосування на виборчих дільницях №15001-15013 з виборів депутатів Львівської обласної ради в багатомандатному виборчому окрузі і голова відвіз його до Львівської обласної виборчої комісії. Як виявилося у Львові, у протоколі були помилки, тому потрібно було складати новий, із позначкою «Уточнений».

4 листопада 2010 р. на засіданні комісії складено Протокол Новороздільської міської виборчої комісії Про підсумки голосування в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Львівської обласної ради з позначкою «Уточнений» (далі – Протокол №1) та підписаний всіма членами Новороздільської міської виборчої комісії. Транспортування Протоколу № 1 до Львівської обласної виборчої комісії забезпечував голова Новороздільської міської виборчої комісії Микитчин Ігор Михайлович (Народна партія) та член цієї комісії Іванова Світлана Петрівна (Партія Регіонів).

Як виявилося пізніше, до Львівської обласної виборчої комісії був поданий та врахований при встановленні результатів виборів в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Львівської обласної ради інший протокол, відмінний від уточненого Протоколу №1. Зрештою, про це стало відомо за зовсім випадкових обставин.

На підставі аналізу Протоколу про підрахунок голосів на виборчих дільницях №№ 15001-15013 та Протоколу № 2 члени Новороздільської міської комісії виявили невідповідність відомостей зазначених протоколів, а саме – кількість голосів виборців поданих за кандидатів в депутати від Львівської обласної організації Партії регіонів у Протоколі №1 становить 309, а кількість виборців які не підтримали жодного кандидата – 1110. В той же час у Протоколі № 2 зазначені такі дані: кількість голосів виборців, поданих за кандидатів в депутати від Львівської обласної організації Партії регіонів – 525, кількість виборців, які не підтримали жодного кандидата, – 1010.

Окрім того, різняться відомості протоколів про підрахунок голосів на виборчих дільницях №№ 15001-15013 та Протоколу № 2 щодо кількості одержаних дільничними виборчими комісіями виборчих бюлетенів, виборчих бюлетенів визнаних недійсними, кількості голосів поданих за кандидатів у депутати у багатомандатному виборчому окрузі від різних місцевих організацій політичних партій. Так, партії, що зазначені в протоколі про підсумки голосування в результаті отримали значно менше голосів. До прикладу, партія під №2 отримали на 99 голосів менше, під № 6 – на 10 голосів, під № 10 – на 56, під № 15 – на 8, під № 16 – на 6, під № 20 – на 6, під № 22 – на 15, під № 24 – на 8, під № 25 – на 35, під № 26 – на 10 голосів менше.

Виявивши факти невідповідності відомостей протоколів про підрахунок голосів, представник політичної партії «Народний рух України» 6 листопада 2010 р. звернувся до Львівської обласної виборчої комісії зі скаргою на дії Новороздільської міської виборчої комісії. Львівська обласна виборча комісія 7 листопада 2010 р., не розглянувши поданої скарги, прийняла рішення про встановлення результатів виборів депутатів Львівської обласної ради у багатомандатному виборчому окрузі. 8 листопада 2010 р. Львівська обласна виборча комісія розглянула зазначену скаргу та відмовила в її задоволенні, до того ж ухилилася від надання копії постанови про відмову в задоволенні цієї скарги.

Громадська організація, відповідно до Кодексу Адміністративного Судочинства України, не може оскаржувати у суді протиправні дії Львівської обласної виборчої комісії, оскільки не є суб’єктом виборчого процесу. Однак політичні сили, які мали на це право, не скористалися ним вчасно, мотивуючи свій вчинок тим, що результати виборів вже встановлені. Чи встановлені, щоправда, принципи демократії та вільного волевиявлення – тепер вже нікого не цікавить.