Як покращити представництво регіональних інтересів у ВР, обговорила ОПОРА з народними депутатами

Дата: 18.06.2020

Громадянська мережа ОПОРА обговорила з народними депутатами та представниками органів місцевого самоврядування, як покращити представництво регіональних інтересів у Верховній Раді.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Tарас Радь презентував результати проєкту “Регіональний порядок денний для народних депутатів”, який реалізувався протягом останніх кількох місяців в Івано-Франківській та Львівській області.

Радь розповів, що згідно з дослідженням ОПОРИ у порядку денному Івано-Франківщини сьогодні екологія, економіка, місцеве самоврядування, енергетика, туризм, медицина. До порядку денного Львівщини належать регіональний розвиток та місцеве самоврядування, економіка, екологія, енергетика, туризм, міжнародне співробітництво.

Аналітик також зазначив, що інтереси обох регіонів недостатньо лобіюються в парламенті через відсутність стратегічних програмних документів, відсутність тяглості між скликаннями та низки інших причин.

Після презентації відбулась дискусія на тему “Регіональні міжфракційні об’єднання депутатів як інструмент лобізму”. У ній взяли участь народні депутатки Наталія Піпа та Оксана Савчук, депутатка VIII скликання Оксана Юринець, виконавча директорка Асоціації органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна” Галина Литвин, міський голова Косова (Івано-Франківськ) Юрій Плосконос. Модерував подію аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут.

Депутатка Оксана Савчук поділилась своїм досвідом створення міжфракційного об’єднання “Друзі Івано-Франківська”.

“Оскільки я не вхожу до жодної фракції, для мене було важливо залучити максимальну кількість депутатів, які знають про Івано-Франківськ або які готові йому допомогти, щоб ми могли відстоювати позиції, котрі мені висловлює громада міста” – сказала вона.

Іншим регіональним об’єднанням, до якого увійшла Савчук стало МФО “Прикарпаття”. За словами парламентарки, участь в об’єднанні дозволила актуалізувати в Верховній Раді питання медицини, будівництва доріг, туризму у регіоні.

Депутатка VIII скликання Оксана Юринець вважає, що у тому числі завдяки міжфракційному об’єднанню “Львівщина”, їй вдалося впровадити низку позитивних ініціатиі у напрямах будівництва доріг, транскордонної співпраці, гуманітарної сфери.

“Є не тільки регіональні міжфракційні об’єднання. Депутати можуть об’єднуватись і за іншим принципом. Але можу сказати, що об’єднання за регіональним принципом наразі працюють в парламенті найефективніше, бо люди з певного регіону найбільше зацікавлені у спільних цілях” — зауважила чинна депутатка Наталія Піпа.

Виконавча директорка Асоціації органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна” Галина Литвин наголосила:

“Наша мрія як регіонального об’єднання, щоб у парламенті була група  депутатів небайдужих до Карпат. Така неформальна група була під час попереднього скликання Верховної Ради. Серед опосередкованих результатів її впливу, постанова Кабміну “Про затвердження Державної програми розвитку українських Карпат”. Щодо прямого впливу, завдяки поправкам, зокрема, Оксани Юринець у бюджеті з’явився окремий рядок про фінансування проєктів міжнародної технічної допомоги”.

Міський голова Косова Юрій Плосконос, критично ставиться до регіональних депутатських об’єднань, адже, на його думку, потреби різних населених пунктів у межах регіону можуть суттєво відрізнятись. За його словами:

“У нас є міста села й об’єднані територіальні громади. Їхні проблеми і потреби суттєво відрізняються. Міжфракційне об’єднання не може лобіювати інтереси усіх. Думаю, ситуація покращиться після місцевих виборів, коли середовище стане однорідніше. Друга проблема, що і в Івано-Франківській, і у Львівській області є рівнинні території, а є гірські. Специфіка дуже різна. Можливо, логічніше було б об’єднуватись депутатам гірських територій” .

Аналітик ОПОРИ Тарас Радь підсумував дискусію:

“Я думаю, у темі регіонального представництво ще треба багато працювати. Позитивні кейси є,  але я вважаю, що вони є завдяки небайдужим ініціативним депутатам. Водночас, інституційний механізм не працює, настільки ефективно, як міг би. Це питання не стільки законодавче, скільки питання усвідомлення того, як представляти регіональні інтереси, і  яким чином досягти синергії”.

Трансляцію можна переглянути за посиланням

Подія відбулась у межах проєкту “Регіональний порядок денний для народних депутатів”, за підтримки Програма РАДА, що виконує Фонд Східна Європа.