Львівщина: передвиборна агітація у громадському транспорті, в комунальних будівлях та з порушенням правил благоустрою

Дата: 29.09.2020

Агітаційні матеріали Української Галицької Партії та Романа Думича були виявлені у громадському транспорті. У місті Миколаїв листівки та газети партії «За майбутнє» були у приміщенні міської ради, а банер – на будівлі будинку культури. Також у вересні політичні партії та потенційні кандидати розміщували листівки, плакати на електроопорах, парканах, балконах житлових будинків.

28 вересня у місті Новояворівськ спостерігачі ОПОРИ зафіксували на зупинках громадського транспорту плакати із зображенням Степана Панахиди. Аналогічні плакати також висять на електроопорах без вихідних даних. 25 вересня Новояворівська міська територіальна виборча комісія зареєструвала Степана Панахиду кандидатом на посаду міського голови Новояворівська від політичної партії «Слуга народу».

23 вересня спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА виявила у салоні громадського транспорту наліпку з текстом «Будь гоноровим! Шануй свою культуру» та логотипом Української галицької партії. Автобус курсує на рейсі «Львів-Шегині». Про виявлений факт ОПОРА повідомила поліцію, оскільки 22 вересня Мостиська міська ТВК уже зареєструвала кандидатів від Української Галицької Партії.

Згідно з частиною 17 статті 57 Виборчого кодексу України розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщення пасажирів та інформаційних табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

До офіційного висунення кандидатів політичними партіями, у вересні в рейсовому автобусі «Львів – Хащів», представник ОПОРИ зафіксував листівку з розкладом громадського транспорту, світлиною Романа Думича та текстом «Людям та автобусам потрібні добрі дороги!». Це факт може свідчити про дочасну активність потенційного кандидата. Думич є керівником приватного підприємства «Тур-Авто», яке надає послуги транспортних перевезень. Засновником компанії є Оксана Дума. Жінка є власницею ще декількох транспортних компаній, серед яких «АТП-14613». Директором якого є депутат Львівської обласної ради Андрій Дума (Громадський рух «Народний контроль»).

Також у вересні до висунення кандидатів у депутати на зупинці громадського транспорту, а також на дверях торгового центру у місті Стрий зафіксовано листівки «Сила і Честь Стрийщини. Запрошую в команду Олег Филик». Нині Филик є депутатом Стрийської міської ради.

24 вересня у місті Новий Розділ ОПОРА зафіксувала на вікні громадської приймальні народного депутата Тараса Батенка банер «За майбутнє Новороздільської громади. Тарас Батенко». Зауважимо, що приймальня розташована у будівлі міського будинку культури. А 20 вересня Львівська обласна організація політичної партії на конференції висунула Батенка кандидатом у депутати Львівської обласної ради (перший номер у списку).

Рекламні листівки та газету партії «За майбутнє», 21 вересня мережа ОПОРА виявила у приміщенні Миколаївської міської ради. На листівка є зображення народного депутата Тараса Батенка. На них чорним кольором виділено текст «За майбутнє» братиме участь у виборах до місцевих рад». Про виявлені факти було повідомлено поліцію.

Відповідно до частини 16 статті 57 Виборчого кодексу забороняється розміщення агітаційних та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

Також у вересні спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксували випадки розміщення рекламних матеріалів партій та потенційних кандидатів у заборонених місцях та з порушенням правил благоустрою.

Так, у Миколаєві на електроопорах були розклеєні листівки Української Галицької Партії. А рекламні плакати політичної сили висіли на парканах.

Також у місті Миколаїв на паркані житлового будинку ОПОРА зафіксувала банер Народного Руху України із гаслом «Буде РУХ – буде Україна».

У селищі міського типу Олесько на електроопорі та на паркані неподалік зупинки громадського транспорту спостерігачі ОПОРИ зафіксували плакати із зображення Ореста Кавецького та текстом «Люди повинні відчувати, що про них дбають». Також аналогічні листівки висіли на паркані у місті Броди. Орест Кавецький балотується від партії «Сила і Честь» до Львівської обласної ради.

На паркані у місті Броди зафіксовано банер політичної партії «За майбутнє».

У містах Бродах та Буськ на балконах висіли банери із світлиною Ігоря Смешка та текстом «Сила і Честь. Сильний лідер – сильна команда! Приєднуйся».

На низці балконів у місті Бузьк вивішені банери із текстом «Бузеччина моя Батьківщина».

На паркані на вулиці Личаківській (місто Львів) зафіксована листівка із зображенням кандидата від політичної партії «ВАРТА» Романа Побурка та текстом «Бо ми цього варті».

У Личаківському районі міста Львова, на трансформаторній будці спостерігачі ОПОРИ зафіксували плакат-запрошення на зустріч із командою «Голосу», світлиною народного депутата, а також кандидата на посаду міського голови Львова Ярослава Рущишина. Поруч – плакат-запрошення на свято для дітей від партії «Європейська Солідарність».

На парканах у Залізничному районі міста Львова висять плакати зі світлиною з кандидаткою в депутати від партії «Громадянська позиція» Анни Мармуляк і текстом «№2 Залізничного району. Прояви свою громадянську позицію!»

У місті Яворів на балконі багатоквартирного житлового будинку зафіксовано банер з лозунгом «А партія мусить бути Галицька».

На багатоквартирному житловому будинку у місті Новояворівськ висить банер із текстом «Свобода захистить!»

Суб’єктам виборчого процесу варто пам’ятати про правила розміщення агітаційних матеріалів. У статті 57 Виборчого кодексу є перелік об’єктів, на яких прямо заборонено розміщувати агітацію. Водночас, це не означає, що це можна робити на будь-яких інших місцях. Згідно із статтею 53 Кодексу місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Інформацію про дозволені місця для передвиборної агітації міськими, селищними, сільськими радами на Львівщині, ОПОРА писала раніше. Правила щодо розміщення політичної реклами та інших зразків агітації регулюється спеціальним законом «Про благоустрій населених пунктів».

Також відповідно до ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено відповідальність за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів.

За коментарями звертайтеся:
Тарас Радь, координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області
тел.: +38 098 765 86 22
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.