МОНмолодьспорт поставило під сумнів результати роботи незалежних спостерігачів

Дата: 12.07.2012

Учора ввечері на офіційній веб-сторінці Міністерства освіти і науки, молоді та спорту з’явилася відповідь Міністерства щодо звіту про перебіг першого тижня вступної кампанії, оприлюдненого Громадянською мережею ОПОРА у вівторок, 10 липня. Зокрема, у зверненні до абітурієнтів ставиться під сумнів об’єктивність інформації, що її поширила мережа.

Показово, що у зверненні МОНМС свідомо проігноровані ключові зауваження мережі ОПОРА щодо організації процесу вступної кампанії 2012, зокрема – збої у роботі Єдиної державної електронної бази з питань освіти, проблеми з реєстрацією електронної  заяви через мережу Інтернет, відсутність даних про рейтингові списки вступників у інформаційній системі «Конкурс», яка їх отримує з ЄДЕБПО. Так само досі неврегульованою залишається ситуація з тими абітурієнтами, чиї дані у ЄДЕБПО не відповідають отриманим результатам ЗНО та балам додатку до атестата про середню освіту тощо.

Вважаємо, що саме ці проблеми напряму впливають на перебіг вступної кампанії та є основними індикаторами якості проведення вступу-2012, і саме їх Міністерство мало б вирішувати позачергово.Офіційна ж позиція Міністерства щодо цих ключових викликів кампанії, на жаль, досі залишається невідомою громадськості. А найбільше насторожує те, що Міністерство досі не здійснило конкретних кроків для вирішення проблем, що найбільше турбують абітурієнтів.

Натомість, у повідомленні, яке оприлюднило МОНмолодьспорт, йдеться в більшості про організацію роботи приймальних комісій конкретних вищих навчальних закладів, які цього року стали заручниками недобросовісного функціонування Єдиної державної електронної бази і, як результат, довгих черг. Хоча загалом, під час прес-конференції, організація високо оцінила готовність вищих навчальних закладів до вступної кампанії і вважає позитивними зусилля ВНЗ щодо збільшення кількості адміністративного персоналу приймальних комісій.

Звертаємо увагу, що висновки, оприлюднені у звітах Громадянської мережі ОПОРА, ґрунтуються на даних, які систематично збираються громадськими активістами, що ведуть безпосереднє спостереження у 46 вищих навчальних закладах 17 регіонів України. Так, спостерігачі, присутні на засіданнях приймальних комісій, спілкуються з абітурієнтами та їхніми батьками й допомагають у разі виникнення проблем. Окрім цього, в мережі ОПОРА діє телефон гарячої лінії, куди щодня звертаються за юридичною консультацією та зі скаргами близько 300 вступників.

Метою громадського спостереження є сприяння забезпеченню рівного доступу абітурієнтів до вищої освіти в Україні, а тому, у своїх звітах ОПОРА акцентує увагу на основних тенденціях та проблемних питаннях, які потребують врегулювання з боку профільного Міністерства чи конкретного вищого навчального закладу. З огляду на це, закликаємо МОНмолодьспорт не ігнорувати системні проблеми вступу-2012 та не перекладати відповідальність за їхнє вирішення на керівництво вишів. Окрім цього, звертаємо увагу Міністерства на необхідність поінформувати громадськість про стан вирішення основних проблем, які турбують абітурієнтів та їхніх батьків:

– відсутність рейтингових списків абітурієнтів у системі «Конкурс» з вичерпною інформацією про усі категорії вступників;
– викривлення інформації чи брак даних про результати ЗНО під час подачі електронної заяви на вступ до ВНЗ;
– збої в роботі Єдиної електронної бази, через що приймальні комісії не можуть оперативно вводити та перевіряти дані абітурієнтів.

Додатково:

Що стосується спростування, яке надало Міністерство, то ОПОРА дає роз’яснення по кожному з пунктів та звертається до органу виконавчої влади з вимогою не вводити суспільство в оману та реагувати на системні проблеми цьогорічної вступної кампанії, замість того, щоб апелювати до питання довгих черг у приймальних комісіях деяких ВНЗ.

1. Щодо Київського національного університету імені Тараса Шевченка: ОПОРА не надавала критичних суджень стосовно роботи приймальної комісії цього ВНЗ, натомість констатувала факт, що там «абітурієнти формували поіменні списки» (джерело: офіційний прес-реліз організації від 10.07.2012).

2. Щодо Одеського національного політехнічного університету та Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова ОПОРА зазначала, що «в приймальних комісіях  самостійно видавали номерки з часом і днем подачі документів». Так, на гарячу лінію неодноразово телефонували абітурієнти із Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова і скаржилися, що це дійсно спричиняло труднощі, адже їм потрібно було приїжджати до ВНЗ вдруге.

3. Щодо Рівненського державного гуманітарного університету: інформацію про фінансову винагороду за позачергову здачу документів перевірено методом експерименту, причому спостерігачі розповіли про прикрі інциденти як представникам Обласного управління освіти, так і заступнику відповідального секретаря приймальної комісії (джерело: стаття громадського спостерігача з фактажем).

4. Щодо Донецького національного університету: «Усім абітурієнтам, які не мають фото розміром 4х5, пропонують їх зробити у сусідньому кабінеті біля приймальної комісії за 30 грн».Дані отримані спостерігачем від обурених батьків абітурієнтів безпосередньо біля приймальної комісії (фото додається).

5. Щодо Національного університету «Львівська політехніка»: інформацію про проблеми з подачею заяв у цьому ВНЗ ОПОРА не подавала.

Ольга Стрелюк,
координатор громадського спостереження за вступною кампанією-2012,
Громадянська мережа ОПОРА
063 628 68 36.
Додаткова інформація:
Громадське спостереження ВГО Громадянської мережі «ОПОРА» за вступною кампанією до ВНЗ у 2012 році відбувається за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».