На Львівщині 10 кандидатів відмовилися балотуватися, 1 кандидатку відкликала “ВАРТА”

Дата: 05.10.2020

Політична партія “ВАРТА” звернулася до Стрийської міської ТВК з проханням скасувати реєстрацію кандидатки Олени Гуршалової. Відкликати свої заяви на згоду балотуватися кандидатами у депутати до відповідних рад зголосилися представники від партій “Слуга народу”, “За майбутнє”, ВО “Батьківщина”, Об’єднання “Самопоміч”, Народний Рух України, а також кандидат на посаду голови Стрийської міської територіальної громади Борис Юрович. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

5 жовтня Стрийська міська територіально виборча комісія розглянула звернення від політичної партії “ВАРТА”, яка звернулася із проханням скасувати реєстрацію кандидатки у депутати до Стрийської міської ради Олени Гуршалової, яку політична партія і висунула. Гуршалова була включена до єдиного та територіального виборчого списків у територіальному виборчому окрузі №2. Звернення політичної партії скасувати реєстрацію кандидатки комісія задовольнила.

Напередодні на сторінці політичної партії у соціальній мережі з’явився допис: “У мережі з’явилась публікації про кандидатку, чиї погляди на стосунки з Росією суперечать ідеології нашої партії. У нашій команді не має місця людям, які підтримують РФ та не розділяють чіткої і категоричної позиції “ВАРТИ”: “Росія – це ворог! Ми скликаємо позачергове засідання Ради партії, на якому розглянемо питання стосовно Олени Гуршалової”.

Також до Стрийської міської ТВК звернулася кандидатка в депутати від Народного Руху України Галина Брікнер, яка просила скасувати свою реєстрацію кандидатки в депутати за власним бажанням. Брікнер була 10 номером у єдиному виборчому списку до Стрийської міської ради від НРУ. Комісія заяву жінки задовольнила.

Цього ж дня на засіданні Стрийська міська територіальна виборча комісія розглянула заяву Бориса Юровича, який кандидував від ВО “Свобода”. Він  також звернувся із проханням зняти свою кандидатуру. У його зверненні вказано: “у зв’язку з тим, що мій основний опонент, а саме Зіновій Карпінський взявся скомпрометувати мене, підсовуючи маніпулятивні трактування фактів, які можуть нашкодити партії, прошу скасувати мою реєстрацію на голову Стрийської міської територіальної громади”. Нагадаємо, раніше ОПОРА писала, що журналісти, ймовірно, знайшли у Юровича російський паспорт. Зіновій Карпінський кандидує як самовисуванець на посаду очільника Стрийської міської територіальної громади і є колишнім родичем Бориса Юровича.

2 жовтня Червоноградська районна територіально виборча комісія розглянула заяву кандидатки у депутати до Червоноградської районної ради від партії “Слуга народу” Людмили Приймак. Жінка просила відкликати свою заяву на згоду балотуватися через сімейні обставини. Прохання Людмили Приймак комісія задовольнила.

28-29 вересня до Новояворівської міської територіальної виборчої комісії звернулося 5 кандидатів у депутати до Новояворівської міської ради. 4 з них від партії “Слуга народу” у територіальному виборчому окрузі №3, 1 – від партії “За майбутнє”. Усі вони просили скасувати свою реєстрацію як кандидатів у депутати. 30 вересня на засіданні Новояворівська міська ТВК прийняла рішення про скасування реєстрації кандидатів у депутати Ольги Проскурової (“За майбутнє”), Галини Чікель, Наталії Вахули, Ігоря Катинського, Надії Капінас (“Слуга народу”). Також комісія внесла зміни до єдиного виборчого списку Львівської обласної організації політичної партії “Слуга народу” і територіального виборчого списку у виборчому окрузі №3 Новояворівської міської територіальної громади.

24 вересня до Самбірської районної територіальної виборчої комісії звернувся кандидат у депутати до Самбірської районної ради від ВО “Батьківщина” Роман Сенчишин. Чоловік просив комісію відкликати свою заяву щодо балотування у раду. 28 вересня Самбірська районна ТВК задовольнила прохання Романа Сенчишина.

Ще один кандидат у депутати до Самбірської районної ради від партії “Сила і Честь” Володимир Смолінський також звернувся із заявою до Самбірської районної ТВК із проханням відкликати свою заяву щодо балотування. Це звернення комісія розглядатиме 6 жовтня на засіданні.

До Самбірської міської територіальної виборчої комісії звернувся кандидати у депутати до Самбірської міської ради від Об’єднання “Самопоміч”, який також просив комісію відкликати свою заяву щодо балотування. Таке звернення кандидата комісія задовольнила.

Згідно з частиною 4 статті 227 Виборчого Кодексу особа, включена організацією партії до єдиного та/або єдиного та відповідного територіального виборчих списків, має право до дня реєстрації її кандидатом відкликати свою заяву про згоду балотуватися кандидатом у депутати від організації партії. Звернення про відкликання заяви про згоду балотуватися кандидатом у депутати від організації партії може бути засвідчена в порядку, встановленому Законом України “Про нотаріат”, або особисто подана відповідною  особою до територіальної виборчої комісії. З моменту отримання територіальною виборчою комісією заяви про відкликання заяви про згоду балотуватися кандидатом у депутати від організації партії така особа вважається включеною із виборчого списку (виборчих списків) цієї організації партії, що враховується при прийнятті територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів, включених до виборчих списків. Про отримання такої заяви відповідна територіальна виборча комісія письмово повідомляє організацію партії не пізніше наступного дня після отримання заяви. Повторна заява особи про її згоду балотуватися від організації партії не приймається.

Згідно з частиною 1 статті 231 у разі надходження такого звернення від кандидата або від організації партії, територіальна виборча комісія приймає рішення про скасування реєстрації кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидата у депутати у триденний строк з дня надходження звернення, але не пізніше як за 18 днів до дня голосування (6 жовтня). У разі скасування реєстрації кандидата у депутати, включеного до єдиного та територіального виборчих списків організації партії, такий кандидат одночасно виключається із відповідних виборчих списків. При цьому черговість (порядкові номери у відповідних виборчих списках) інших кандидатів не змінюється.

За коментарями звертайтеся:
Тарас Радь, координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області
тел.: +38 098 765 86 22

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)