Як на Львівщині передають виборчу документацію: вивезення печаток з дільниць, переписування протоколів у ТВК та машинах

Дата: 28.10.2020

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА стежать за процесом встановлення підсумків та результатів голосування у територіальних виборчих комісіях у Львівській області. ОПОРА фіксує випадки спроб заповнювати виборчу документацію безпосередньо у приміщеннях ТВК, у машині біля будівель, де знаходиться ТВК, а також наявність у представників комісій печаток ДВК, що є порушенням встановленої законодавством процедури.

Члени ДВК №460854 (село Стрілки) під час підрахунку голосів виявили нестачу двох бюлетенів. Вони перевірили приміщення, у якому відбувалося засідання комісії. Двох бюлетенів так і не знайшли, про що склали відповідний акт.

У приміщення дільниці у селі Сербів (Червоноградський район) під час підрахунку голосів намагалися увірватися двоє чоловіків напідпитку. Вони погрожували усе рознести. На місце інциденту приїхали поліцейські і склали протокол за фактом дрібне хуліганство.

Члени ДВК №460320 (село Старі Стрілища) приїхали здавати виборчу документацію до Бібрської міської ТВК, маючи з собою печатку. Коли представники ТВК запитали, чому всі конверти заклеєні, а один ні, членкиня ДВК відповіла, що може це зробити на місці, бо має з собою печатку. На уточнююче запитання чи справді має вона печатку, жінка уже відповіла, що ні.

Спостерігач ОПОРА зафіксував, як члени ДВК №461991 (місто Львів) мали печатку і ставили її на протоколи у приміщенні, де безпосередньо відбувається засідання Львівської міської територіальної виборчої комісії.

Одна із членкинь дільничної виборчої комісії №461618 (село Коти) ставила печатку на документи у коридорі, недалеко від залу, де засідає Яворівська міська ТВК. Жінка заховалася за віконною завісою. Також представниця ОПОРИ зафіксувала, як члени тієї ж комісії відкрили спецпакет із документацією. Про цей факт спостерігач повідомила голову ТВК. Під час здачі виборчої документації членами ДВК №461618 виявилося, що на пакеті у них не була поставлена печатка. Яворівська міська територіальна виборча комісія зобов’язала ДВК №461618 скласти протокол з позначкою уточнений.

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що члени деяких дільничних виборчих комісій мали печатки у приміщенні Дрогобицької міської ТВК.

Неналежним чином були запаковані бюлетені у спецпакетах дільничної виборчої комісії №461632 (село Липовець). У коридорі, де поруч засідає Золочівська міська територіальна виборча комісія, дві членкині переглядали протоколи. Спецпакети були відкриті.

Також зафіксовано випадок, коли члени однієї з ДВК переписували протоколи у кабінеті Золочівської міської ТВК. У ньому працюють голова і секретар комісії.

Фото Лесі Горготи

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував, що члени однієї дільничної виборчої комісії переписували протоколи у машині під будівлею, де проводила засідання Бродівська міська територіальна виборча комісія.

Натомість члени ДВК №461777 (місто Самбір) вписували у протоколи про підрахунок голосів цифри у приміщенні, де працює Самбірська міська територіальна виборча комісія. За поясненнями самих членів цієї комісії, вони дописали лише нулі, адже раніше в пустих графах протоколу нічого не було.

Аналогічна ситуація була із членами ДВК №460856 (село Малі Ланки). Вони також дописували цифри у протоколи, хоча мали б це зробити на засідання комісії.

Деякі члени дільничних виборчих комісій вносили уточнення у протоколи у холі, де засідає Червоноградська міська територіальна виборча комісія.

Члени однієї з дільничних виборчих комісій заповнювали протоколи про підрахунок голосів на підвіконні поруч із залом, де відбувається засідання Стрийської міської ТВК. Також у них з собою була печатка ДВК. Щодо цього факту спостерігачка ОПОРИ написала заяву у поліцію.

Зауважимо, що відповідно до частини 7 статті 251 Виборчого кодексу України, перший і другий примірники протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів у відповідному виборчому окрузі, а за наявності – і відповідні примірники протоколу з позначкою “Уточнений”, акт про видачу копій протоколу, складений відповідно до частини дев’ятої цієї статті, запаковуються. На пакеті робиться напис “Протокол про підрахунок голосів”, зазначаються назва місцевих виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії. За частиною 10 вказаної статті, пакети з протоколами дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, виборчими бюлетенями, контрольними талонами і предметами, списками виборців, а також (за наявності) окремими думками членів виборчої комісії, викладеними у письмовій формі, актами, заявами, скаргами та рішеннями, прийнятими комісією, після закінчення засідання комісії транспортуються до відповідної територіальної виборчої комісії.

Згідно статті 253 Кодексу під час транспортування виборчої документації забороняється розпечатувати пакети з виборчими бюлетенями та іншою документацією. Печатка дільничної виборчої комісії та незаповнені бланки протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці зберігаються у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Крім того, відповідно до частини 1 статті 158-3 Кримінального кодексу України, підписання головою, заступником голови, секретарем, іншим членом виборчої комісії, комісії референдуму протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці або дільниці з референдуму, протоколу про підсумки голосування в межах відповідного виборчого округу, округу з референдуму чи про результати виборів або референдуму до остаточного заповнення протоколу, а також підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії або комісії з референдуму карається позбавленням волі на строк від двох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

За коментарями звертайтеся:
Тарас Радь, координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області
тел.: +38 098 765 86 22

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)