Шведська школа про адміністративно-територіальний поділ Польщі

Дата: 04.12.2008

Агнешка читає шведську школуСьогодні наша волонтерка з Польщі Агнєшка провела шведську школу на тему адміністративно-територіального поділу її країни. Сучасний адміністративний поділ Польщі введений 1 січня 1999 року в результаті адміністративної реформи. В результаті реформи кількість воєводств скорочено до 16. Воєводства поділяються на 308 повітів, включаючи 65 міст, що мають статус міських повітів. Повіти розділені на 2489 ґмін (за матеріалами Вікіпедії).

Мене ж цікавив інший аспект адміністративної реформи в Польщі: за яким принципом відбувався поділ. Адже можна ділити державу територіально з врахуванням усіх економічних нюансів, а можна в основу поділу покласти етнічні особливості складу народонаселення. І таким чином убезпечити державу від можливих подальших етнічних конфліктів.

Поруч з цим, на школі ми підняли проблему виникнення багатих і бідних адміністративно-територіальних одиниць в результаті реформи. Бо навіть в Польщі сьогодні існують Воєводства в яких зосереджено набагато більше капіталу, у порівнянні з іншими. За словами Аги, це особливо помітно коли їдеш з одного Воєводства в інше. Спершу авто рухається хорошим дорожнім покриттям, а як тільки заїжджаєш у більш бідніше Воєводство – одразу ж з’являються ями. В принципі, в Україні та ж ситуація. І на мою думку, цю проблему адміністративно-територіально реформою не вирішиш.

Андрій Дутчак, Львівське представництво Громадянської мережі ОПОРА