135 законодавчих ініціатив – результат роботи львівських депутатів-мажоритарників за перше півріччя каденції

Дата: 16.06.2015

Громадянська мережа «ОПОРА» проаналізувала парламентську активність 12 депутатів-мажоритарників Львівщини за шість місяців роботи Верховної Ради України. Під моніторинг попала законотворча діяльність депутатів, їхня дисциплінованість, виконання передвиборчих обіцянок.

«За півроку роботи парламенту депутати-мажоритарники Львівщини долучилися до підготовки 136 проектів нормативно-правових актів (з яких 108 законопроектів і 28 проектів постанов). Це на 11% менше, ніж спромоглися ініціювати депутати від Львівщини в Раді попереднього скликання. Близько 5% усіх зареєстрованих у Верховній Раді законодавчих ініціатив були напрацьовані за участі мажоритарників Львівщини», – розповідає Олександр Неберикут.

Найактивнішим законотворцем Львівщини протягом перших півроку роботу парламенту виявився Дмитро Добродомов, який став співавтором 30 законодавчих ініціатив, з яких 23 проектів законів і 7 проектів постанов. Не менш активними були Володимир Парасюк – 29 законодавчих ініціатив (26 законопроектів і 3 проекти постанови) і Оксана Юринець – 26 законодавчих ініціатив (19 законопроектів і 7 проектів постанов). Найменш активними були  Андрій Лопушанськй, Богдан Дубневич та Андрій Кіт, які долучилися до розробки 6, 7 і 9 проектів законодавчих актів відповідно. Серед усіх 136 законопроектів до розробки яких були причетні мажоритарники Львівщини лише 12 проектів документів були розроблені ними самостійно.

photo

Однак лише незначна кількість ініційованих депутатами документів встигла потрапити до порядку денного і була розглянута та підтримана на пленарних засіданнях парламенту. Так з усіх законотворчих ініціатив, співавторами яких стали львівські мажоритарники, набули чинності лише 11 документів. «Формальний коефіцієнт корисної дії законотворчої роботи львівських депутатів мажоритарників за цей період склав 11%, тоді як у депутатів мажоритарників Львівщини попереднього скликання цей показник був майже втричі меншим (4%). Очевидно, це є наслідком зміни конфігурації політичного впливу у новому парламенті і приналежності більшості депутатів Львівщини  до парламентської коаліції», – пояснює Неберикут.

«Не надто активні депутати у виконанні своїх передвиборних обіцянок», – констатує представниця мережі ОПОРА Наталія Радиш, яка зокрема проаналізувала діяльність трьох львівських мажоритарників, що потрапили під пильне око спостерігачів – Оксана Юринець, Володимир Парасюк та Богдан Дубневич. Оскільки програми кандидатів в більшості містять загальні принципи роботи депутата, чи лише напрями діяльності, над якими працюватиме депутат, такі обіцянки важко піддаються оцінці з погляду індивідуальної депутатської діяльності. Ті ж депутати, які мали у своїх програмах цілком конкретні пункти, націлені на вирішення проблем округу до цього часу не знайшли свого відображення у законодавчій діяльності депутатів. Активними у виконанні своїх «виборчих зобов’язань» перед громадами округу, взятих на себе під час передвиборчої агітації є брати Дубневичі. Однак, вони полягають у виділенні коштів на відповідні потреби.

«Найдисциплінованішими депутатами у відвідуванні пленарних засідань є Ярослав Дубневич та Михайло Бондар, які пропустили лише по 3 засідання. Найбільше пропусків має Андрій Лопушанський — 26. Попри те, що Олег Мусій пропустив 10 засідань, немає жодного, на якому депутат би був відсутній з невідомих причин», – підсумовує Наталія Радиш.

З дослідженням можна ознайомитися за посиланням.

Наталія Радиш,
громадський консультант  ОПОРИ у Львівській області:
032 254 61 63.

Довідково:
Проект здійснюється за підтримки Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».