Понад півтисячі осіб уже змінили виборчу адресу на Львівщині

Дата: 21.08.2020

З усіх звернень по Україні щодо зміни виборчої адреси 7,03% припадають на Львівську область. За цим показником регіон посідає четверте місце в країні після Київської, Одеської областей та міста Києва.

За інформацією з Державного реєстру виборців станом на 20 серпня, найчастіше виборці змінюють виборчу адресу в межах області – 388 осіб. Вибули за межі регіону 42 особи, а прибули – 141.

Лідером щодо зміни виборчої адреси є Львівська міська громада: 242 особи прибули, 67 вибули і 131 особа змінила адресу в межах громади. А це – 70,51% від загальної кількості тих, хто змінив виборчу адресу на Львівщині.

«Місто Львів завжди дає найбільші цифри на будь-яких виборах. Така тенденція особливо спостерігається у двох районах міста. Це – Сихівський і Шевченківський. Вони найбільші за населенням.  Досить багато дає Франківський район. Це пов’язано з тим, що там є багато вищих навчальних закладів і їхніх гуртожитків. Студенти також подають заяви про зміну виборчої адреси», – розповіла ОПОРІ начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Львівської обласної державної адміністрації Зоряна Павлів.

На другому і третьому місці в області – Солонківська сільська та Самбірська міська громади. Кількість тих, хто вибув і змінив виборчу адресу в межах громади у них однакова. 9 і 1 особа відповідно. Кількість прибулих у Солонківську сільську громаду – 32 особи, у Самбірську міську громаду – 26 осіб.

Загалом з 1 липня по 19 серпня Державний реєстр виборців у Львівській області опрацював 754 звернення. З них – 545 в електронному вигляді, а 209 – у паперовому. Окрім зміни виборчої адреси, деякі виборці приходили звіряти свої дані. Якщо знаходили помилки, то подавали заяви з проханням виправити неточності.

«Зараз дуже багато підприємств мають цифровий підпис, держслужбовці, багато установ виготовляють його. Тому виборці подають електронні звернення. Не має такої прив’язки, що це особливо молоді люди. Різний вік є», – додала Зоряна Павлів.

Зазначимо, що у Виборчому кодексі закладено можливість для всіх виборців голосувати за місцем фактичного проживання, в тому числі й на місцевих виборах. Змінити або визначити виборчу адресу за новими правилами, щоб проголосувати на виборах 25 жовтня, можна з 1 липня до 10 вересня включно. Як саме це зробити – читайте у матеріалі ОПОРИ.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», якщо інше не передбачене цією статтею, а згідно з частиною 3 цієї ж статті за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, ніж визначено відповідно до частини 2 цієї статті. Відповідно до частини 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців»  у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини 3 статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

За коментарями звертайтеся:
Тарас Радь, координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області
тел.: +38 098 765 86 22
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.