«Яка з міських рад найпрозоріша? Результати вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування» (анонс)

Дата: 25.09.2013

indexГромадянська мережа ОПОРА має приємність запросити Вас на прес-конференцію, присвячену презентації результатів всеукраїнського вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування. Захід відбудеться 1 жовтня об 11:30 в прес-залі інформаційного агентства УНІАН (вул. Хрещатик, 4).

Протягом останніх чотирьох місяців представники мережі ОПОРА та партнерських організацій аналізували рівень відкритості, прозорості та підзвітності міських рад, а саме – трьох основних суб’єктів місцевого самоврядування – міського голови, виконавчих органів та депутатів. Аналітики опрацьовували відповіді на запити, контент офіційних веб-сайтів та друкованих видань ради, а також безпосередньо спостерігали за роботою муніципалітетів у 11 обласних центрах України. Загалом «публічність» вимірювалася на основі 200 показників, які пізніше узагальнювалися відповідно до спеціально розробленої методології.

Зважаючи на всеукраїнський масштаб вимірювання, було складено рейтинг міст щодо рівня відкритості й прозорості функціонування органів місцевого самоврядування. Результати дослідження дозволили оцінити і порівняти публічність муніципалітетів в цілому, а також сформувати окремий рейтинг публічності міських голів, виконавчих органів та депутатського корпусу.

Тож, під час заходу журналісти матимуть нагоди дізнатися, яка ж міська рада найпублічніша в Україні. Про це розкажуть:

– Олександр Неберикут, координатор кампанії «Вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування», Громадянська мережа ОПОРА у Львові,
– Ірина Швець, інформаційний директор Громадянської мережі ОПОРА у Львові.

Акредитація журналістів на місці.
Контактна особа: Ірина Швець – 063 628 68 40.

Довідково:
Порівняльне дослідження здійснюється незалежними експертами Мережі партнерів з вимірювання Індексу публічності органів місцевого самоврядування, яка ініційована Львівською командою Громадянської мережі ОПОРА. Загалом цього року кампанія моніторингу охопила 11 обласних центрів: Донецьк, Івано-Франківськ, Луганськ, Луцьк, Львів, Миколаїв, Одеса, Рівне, Черкаси, Чернігів та Ужгород. З 2014 року вимірювання пошириться на всі обласні центри України. Презентація результатів Індексу відбувається в рамках відзначення Міжнародного Дня Права Знати.

Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу.